Fa un parell de mesos que de forma oficial va néixer l’associació Petjades a l’Espluga de Francolí, formada per una quarantena de voluntaris. Actualment els seus esforços se centren a controlar les colònies de gats del municipi i millorar la convivència entre els veïns i els felins de la zona.

El municipi fa anys que pateix una sobre població d’aquests animals, per això l’associació ha començat a dur un control exhaustiu dels gats de la zona per evitar-ne el creixement. Per fer-ho s’utilitza el mètode CER, basat en esterilitzar als animals i tornar-los al seu habita habitual. A més, s’han delimitat cinc colònies de gats a diferents punts del municipi, que són alimentats, en hores concretes, pels voluntaris de Petjades.

ÀUDIO: La presidenta de l’associació Petjades, Hortensia Duro, explica en què consisteix el mètode CER

Fins al moment l’associació ja ha dut a terme diverses actuacions d’importància, com el rescat d’una gata embarassada en una de les rotondes del poble o recuperar una caixa de quatre cadells abandonats davant de la deixalleria municipal. En tots els casos, els gatets van ser acollits per voluntaris de l’associació i en poques setmanes seran entregats a noves famílies, que ja els han adoptat.

Amb aquestes accions, de moment, ja s’han salvat i donat en adopció quasi una vintena d’animals. Amb l’estilització progressiva d’aquells felins que viuen al carrer, els voluntaris preveuen, a mig termini, reduir el nombre de les colònies i millorar el benestar de gats i veïns.

ÀUDIO: La vicepresidenta de l’associació, Lluïsa Sanabra, destaca la importància d’aquestes adopcions

A l’Espluga s’han comptabilitzat cinc colònies de gats (Imatge: Laia Molné)

A la cerca de nous socis i voluntaris

Ara es treballa de forma conjunta amb l’Ajuntament per estabilitzar la població felina del municipi i crear nous recursos per l’associació, com la disposició d’una zona on poder acollir els animals rescatats. En un futur, també es preveu actuar per trobar llar als gossos abandonats al municipi.

Actualment, i en trobar-se en una fase inicial, Petjades busca nous socis perquè puguin col·laborar, ja sigui amb una aportació anual o cuidant i alimentant les colònies. Des de l’associació també fan una crida a aquelles persones que vulguin donar menjar o productes bàsics pels animals i en les pròximes setmanes sortiran a la venda unes samarretes solidares amb les que es podrà col·laborar a la causa.

ÀUDIO: Un dels voluntaris de Petjades, Pere Vingut, descriu la seva tasca