La Conca de Barberà ha liderat la trobada amb sis consells comarcals més que s’ha fet aquest dimarts a Montblanc. A més de la Conca hi han participat el Priorat, l’Alt Camp, l’Urgell, les Garrigues, l’Anoia i la Segarra, uns territoris amb un total de 166 municipis i 275.000 habitants.

Aquestes set comarques representen el 15% del territori català i aglutinen pràcticament el 60% dels parcs eòlics projectats a Catalunya. Actualment n’hi ha 838 de demanats. Si parlem de les plaques fotovoltaiques és gairebé el 50% dels projectes presentats. Els seus presidents reclamen que s’escolti al territori i que no es planifiquin instal·lacions de manera desproporcionada. 

ÀUDIO: El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, destaca la situació dels territoris afectats

També demanen una moratòria en la tramitació de nous projectes i reclamen tenir en compte el paisatge i les característiques del territori. 

ÀUDIO: El president del consell comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, parla de la necessitat d’una entesa amb la conselleria

Els presidents han qualificat d’històrica la trobada de les set comarques, i confien que el nou govern tingui més sensibilitat amb aquesta qüestió. Remarquen que els seus territoris ja han sigut molt solidaris i que no han tingut cap contrapartida. Han volgut deixar clar que estan a favor de la transició energètica, però creuen que ha de ser més equilibrada.

ÀUDIO: El president del consell comarcal de l’Alt Camp, Mateu Montserrat, remarca la necessitat d’una transició energètica equilibrada