El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla ha obert un any més les portes de bat a bat amb motiu del Dia Internacional dels Museus que s’ha celebrat durant tot el cap de setmana al museu de l’Espluga de Francolí. Enguany, la diada ha girat al voltant de “El futur dels museus: recuperar i reimaginar”.

El dissabte, 15 de maig, va ser el dia amb més gruix d’activitats. Uns actes que s’han pogut seguir presencialment al museu amb els aforaments limitats per respectar les mesures de seguretat, però també a través del canal de Youtube del mateix Museu, on també hi ha tingut desenes de visualitzacions.

Un dels actes estrella va ser una taula rodona per parlar del concepte ‘museu’ i ‘centre cultural’. En ella hi van participar Guillermo Fernández, gestor cultural i expert en museus; Teresa Reyes, presidenta de l’Organització internacional de museus i professionals per a la conservació, manteniment i comunicació del patrimoni; Joan Vicens, president de l’Associació de Museòlegs de Catalunya; i Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural. La mateixa directora del museu explicava en el debat que “Cal repensar què són els museus per la societat, redefinir-los i repensar-los. La barrera entre museu i centre cultural s’està desdibuixant i a l’MVR ens definim amb els dos conceptes”.

ÀUIDO: Gemma Carbó, directora del MVR, en declaracions a l’EFMR, explicava el DIM 2021

Taula rodona per parlar del concepte ‘museu’ i ‘centre cultural’ (Imatge: MVR)

Les activitats també han ocupat la plaça d’en Canós de l’Espluga amb dos passis de l’espectacle “El carro de contes” una proposta d’arts escèniques de carrer de petit format pensada per al públic familiar. El mateix dissabte es va visualitzar la pel·lícula ‘O que arde’ d’Oliver Laxe i posteriorment hi va haver un debat sobre el film amb el mateix director debatent sobre l’abandonament de les zones rurals i la consegüent proliferació dels incendis forestals. També hi van participar la gestora cultural i coordinadora del TRESC, Ana Requejo, i el ramader Pere Artigas. Diumenge la jornada s’ha clos amb una xerrada d’Oliver Laxe.