Rurals – Som Xipella neix com un projecte creat per l’Ajuntament de Solivella per donar veu a les dones del món rural i reclamar el dialecte històric d’aquesta zona de la comarca: El xipella. Amb aquesta iniciativa, Som Xipella s’ha convertit en un dels sis projectes escollits a tot l’estat per formar part de la tercera edició de Rural Experimenta, una col·laboració entre el Ministeri de Cultura i Esports i Medialab Prado, que consta d’un taller per dissenyar de forma col·laborativa un projecte d’experimentació i innovació al medi rural com el creat a Solivella.

Aquest projecte el formen dues frases de preparació. La primera ha estat la tria de Som Xipella com una de les iniciatives participants i la segona consta de la recerca de persones que vulguin participar en el procés de disseny i prototip per fer d’aquesta iniciativa un projecte encara més gran. El taller presencial es farà del 21 al 26 de juny amb seu principal a Vilafranca, Castelló i seu ampliada al Museu de la Vida Rural, a l’Espluga de Francolí.

ÀUDIO: La regidora de Cultura, Ensenyament i Esports de l’Ajuntament de Solivella, Sílvia Iturria, explica el funcionament d’aquest projecte

El mural, de 92 metres, està situat a l’avinguda de Poblet de Solivella (Imatge: Cedida)

Un projecte nascut d’un mural reivindicatiu

Fa un any es va crear un mural de 92 metres amb imatges de veïnes de Solivella per reclamar les dones del món rural. Aquest va ser l’inici de Rural – Som Xipella, una idea que ha crescut fins a convertir-se en un projecte consolidat. Actualment s’està treballant per crear un audiovisual amb converses de les protagonistes del mateix mural, amb el xipella com a dialecte principal. Un vídeo que estan creant la professora de l’URV, Anna Fonoll i el tècnic de So, Nil Llorach.

ÀUDIO: Sílvia Iturria destaca com va néixer el projecte i quin és el seu recorregut

També s’estan recopilant paraules perdudes del propi dialecte amb el professor de Dialectologia i Gramàtica històrica de la URV, Pere Navarro. Unes paraules que les dones de Solivella estan cosint a mà. En aquest sentit també s’han creat bosses fetes a mà i unes llibretes amb frases en xipella.

Tot això va acompanyat d’un cicle de concerts, que ja van començar l’any passat i que ara continuen amb Tornaveus, el 20 març, i Scarteen Sisters, el 19 de juny, concerts on les veus femenines són les protagonistes i també un mural de la il·lustradora Berta Artigal on hi podran participar els nens i nenes del poble. Les escoles del municipi també s’han interessat per formar part del projecte, ensenyant als més petits paraules del dialecte.

S’han creat llibretes amb frases en xipella (Imatge: Sílvia Iturria)