Coincidint amb el centenari del naixement de l’artista montblanquí Ismael Balanyà i Moix, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) ha rebut recentment un lliurament de documentació anònim que conté manuscrits del reconegut pintor.

Es tracta d’una documentació molt interessant per a l’estudi del període de la Guerra Civil a Montblanc, ja que inclou dos quaderns en forma de dietari en els quals Balanyà detalla els fets transcorreguts entre 1937 i 1939. Aquests quaderns també contenen textos sobre folklore, arqueologia i descripcions de temes diversos.

Tot aquest patrimoni documental serà incorporat a la col·lecció de l’artista, custodiada a l’ACCB d’ençà del 1990 i ingressada pel mateix productor del fons. A hores d’ara la col·lecció està formada per 267 unitats documentals textuals, 31 fotografies, 5 produccions impreses i 2 dibuixos.

Ismael Balanyà va néixer el 1921 a Montblanc, en el si d’una família de pintors decoradors. Després d’aprendre l’ofici, amb només catorze anys, va començar a col·laborar amb el seu pare com a pintor professional. És autor de l’obra Llibre Verd de Montblanc, on es recull el folklore, les diades i les principals tradicions de Montblanc, en el qual mostrà la seva preocupació pels canvis que podria sofrir la vila després de la Guerra Civil. Com a pintor és autor d’innumerables quadres, frescos i murals; també va dissenyar vitralls i il·lustrar gran quantitat de llibres.