Sardanes a la plaça Montserrat Canals (Imatge: Gerard Bosch)

Aquest proper dissabte 15 de maig, se celebrarà el Concert-Final del concurs ‘La SúperSardana de l’Any’, a partir de dos quarts de 6, al Teatre del Casal de l’Espluga de Francolí. Aquesta serà la 2a edició d’un certament especial, ja que permetrà escollir la guanyadora entre les guanyadores del Premi Popular de les 16 darreres edicions del concurs ‘La Sardana de l’Any’. La 2a part del concert la protagonitzarà el Quartet Mèlt, famós per haver guanyat una edició del concurs de talents de TV3 ‘Oh Happy Day’.

La 1a part comptarà amb les cobles Contemporània i Reus Jove, que interpretaran les 8 sardanes finalistes seleccionades a través de diverses Eliminatòries. Aquestes fases de votació popular han tingut una molt bona participació, superior a la d’altres anys. També a la Final de l’Espluga es podrà votar per triar la guanyadora, i serà exclusivament a través d’internet.

La retransmissió es podrà seguir en directe a través d’internet, via el canal de YouTube de la Confederació Sardanista de Catalunya o a la pàgina oficial www.lsda.cat, tant si l’esdeveniment pot comptar amb públic o no.

L’organització de la 2a edició de ‘La SúperSardana de l’Any’ està motivada sobretot per la dificultat d’estrenar sardanes noves durant el 2020 per la pandèmia. Davant les poques obres disponibles s’ha impulsat, 36 anys després, una nova final amb les guanyadores des que es va recuperar el certamen l’any 2004.

Activitats durant tot el dia

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha organitzat diverses activitats al matí per homenatjar els membres de la colla sardanista Joventut Espluguina. Així, a les 11 del matí, després de la hissada de la senyera per recordar la presència per primer cop d’aquest símbol als carrers del municipi en època de franquisme, durant els actes de la Ciutat Pubilla de l’any 1969, tindrà lloc un concert de sardanes a càrrec de la cobla Reus Jove, en el que s’interpretaran algunes de les sardanes vinculades a l’Espluga de Francolí.

A la 1 del migdia, i a la plaça de Montserrat Canals, davant del monument a la Sardana inaugurat durant els actes de la Ciutat Pubilla, se celebrarà l’acte d’homenatge a la colla sardanista Joventut Espluguina, amb parlaments, assistència d’autoritats i l’actuació de la Coral Espluguina i la cobla Reus Jove. Tot seguit, i per cloure els actes del matí, al vestíbul del Teatre del Casal, s’inaugurarà una exposició, sota el títol ‘El llegat sardanista a l’Espluga de Francolí’, comissariada per Xavier Lozano Bosch. Un acte que no estarà obert al públic, però que permetrà visitar durant tot el cap de setmana l’exposició.

Presentació dels actes d’homenatge a la Colla Sardanista Joventut Espluguina (Imatge: Laia Molné)