El mecanoscrit de Lluís Vives i Poblet ‘Narracions històriques de la vila de Montblanch’ juntament amb la documentació relacionada amb la constitució de l’Associació Amics de Montblanc de Barcelona ja formen part del catàleg de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà després de signar un conveni de cessió en règim de comodat.

Les ‘Narracions històriques de la vila de Montblanch’ estan redactades en 26 capítols que esdevenen unes 730 pàgines. L’autor fa un acurat recorregut per la geografia, la història, els monuments de Montblanc i els seus costums. És d’especial interès per a la investigació del Montblanc de la segona meitat del segle XIX fins a la postguerra, ja que descriu molt detalladament l’aspecte social i cultural de la vila, com ara entitats, escoles, corals, orfeons, teatres i cinema, entre d’altres.

Lluís Vives i Poblet (Montblanc, 1900-1974) fou escriptor i historiador i el text cedit recentment a l’Arxiu Comarcal es va convertir en l’obra mestra de la seva vida, en la que hi va dedicar més de set anys i va consultar i emprar molts documents que posteriorment foren destruïts durant la guerra.

Els tècnics de l’Arxiu ja treballen per arxivar tota la documentació i posar-la, com més aviat millor, a disposició del públic per poder realitzar tot tipus de consultes.

Lluís Vives i Poblet. Dècada del 1930. ACCB. (Fons: Joan Sabaté Palau)