45 anys després del seu últim aplec junts, la Colla Sardanista Joventut Espluguina tornarà a reunir-se, el proper 15 de maig, amb la celebració de la Final de la SuperSardana de l’any al municipi per recordar el seu llegat. L’Ajuntament de l’Espluga ha impulsat una comissió de treball per poder celebrar aquest homenatge en record a la creació de la colla l’any 1967.

El matí del 15 de maig, s’iniciaran els actes amb una hissada de la senyera catalana, a l’Església Vella de l’Espluga, en record a la presència per primer cop d’aquest símbol als carrers del municipi en època de franquisme, durant la celebració de la Ciutat Pubilla l’any 1969. Aquest acte que no estarà obert al públic. 

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, posa en valor el llegat de la Colla Sardanista Joventut Espluguina

El monument en homenatge a l’Espluga de Francolí com a Ciutat Pubilla es restaurarà pels actes commemoratius (Imatge: Laia Molné)

A continuació a la mateixa plaça de l’Església, a les 11 del matí, tindrà lloc un concert de sardanes a càrrec de la Cobla Reus Jove, en el que s’interpretaran algunes de les sardanes vinculades a l’Espluga de Francolí. A la 1 del migdia i ja a la plaça Montserrat Canals, davant del monument a la Sardana inaugurat durant els actes de la Ciutat Pubilla i que serà restaurat per l’ocasió, se celebrarà l’homenatge a la Colla Sardanista Joventut Espluguina, amb parlaments, assistència d’autoritats i l’actuació de la Coral Espluguina i la Cobla Reus Jove.

Tot seguit, i per cloure els actes del matí, al vestíbul del Teatre del Casal, s’inaugurarà una exposició, sota el títol ‘El llegat sardanista a l’Espluga de Francolí’, comissariada per Xavier Lozano Bosch. Un recull de fotografies i objectes que no estarà obert al públic, però que es podrà visitar durant tot el cap de setmana. Els actes tindran aforament limitat, seran gratuïts i requeriran inscripció prèvia, mitjançant la plataforma Entrapolis o recollida de tiquets a l’Oficina de Turisme de l’Espluga. 

ÀUDIO: El membre de la comissió de treball dels actes d’homenatge de la Colla Sardanista Joventut Espluguina, Ramon Joan, explica que es trobarà a l’exposició

La tarda es reserva per la Final del certamen La SuperSardana de l’Any que serà a partir de les 2/4 de 6 de la tarda al Teatre del Casal, amb la participació de les cobles Contemporània i Reus Jove. Una edició especial per escollir la millor sardana entre les guanyadores d’anys anteriors.

La jornada es clourà després dels actes d’homenatge amb la Final de la SuperSardana de l’any (Imatge: Laia Molné)

Una moció de suport a la candidatura de la sardana a la UNESCO

En concordança amb els actes, els tres grups municipals de l’Espluga presentaran el proper ple municipal una moció de suport a la candidatura de la sardana a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO per reclamar la importància històrica, social i cultural d’aquest ball tradicional.