Els consells comarcals de la Conca de Barberà, de l’Alt Camp i de l’Urgell, conjuntament amb el centre penitenciari de Lledoners, impulsen el projecte social ‘La Ruta del Cister a peu des de Lledoners’, una iniciativa que té per objectiu que els interns del centre penitenciari puguin conèixer el recorregut, la història dels monestirs i dels municipis de les tres comarques a partir de la realització de La Ruta com a activitat esportiva, sense sortir de la pròpia presó.

El recorregut serà de caràcter figurat, ja que els interns no sortiran de l’entorn de la presó. S’han dissenyat tres modalitats diferents, segons els permisos de cada intern: Fer un circuit específic dins del seu mòdul, un recorregut pel carrer major del centre penitenciari o sortides programades al voltant de la presó.

A banda de l’activitat esportiva, aquest projecte també  incorpora una fase de realització de sessions formatives als interns perquè coneguin la història dels tres monestirs, de la mà d’un historiador, així com també, de l’entorn cultural i paisatgístic dels municipis pels quals transcorre el sender.

S’ha adaptat el Carnet 6T perquè els interns puguin completar el recorregut (Imatge: Cedida)

Un Carnet 6T personalitzat pels participants

S’ha editat un Carnet 6T personalitzat amb disset caselles buides que són els espais  on es marcarà el segell un cop els interns hagin realitzat el quilometratge corresponent. Un cop segellat tot el Carnet 6T, des de La Ruta del Cister s’emetrà el  diploma corresponent per a cada un d’ells. 

Aquest és el primer projecte d’aquestes característiques que s’impulsa conjuntament entre La Ruta del Cister i la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia i que podria arribar a reproduir-se en altres centres.