Un any i mig després de la riuada que el 22 d’octubre de 2019 va arrasar l’Espluga de Francolí, l‘Ajuntament reclama que encara no s’han rebut diners públics, ni tan sols una bestreta, i que els processos burocràtics estan endarrerint algunes obres d’importància al municipi. A hores d’ara encara queden projectes d’envergadura per començar. Algunes de les obres que s’han fet fins al moment han estat obra de la Generalitat i la Diputació de Tarragona, fruit d’arranjar les seves pròpies infraestructures. Altres dels projectes més urgents s’han pogut acabar gràcies a un avançament de diners municipals.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, recalca que fins al moment no s’han rebut diners públics

Just abans de Setmana Santa, l’Ajuntament va presentar tota la documentació requerida pel Govern d’Espanya per aprovar el 50% de les subvencions que atorga aquesta entitat. Un procés, que, segons l’alcalde del municipi, arriba molt tard i no ajuda a desencallar la situació, ja que sense aquesta quantitat no es poden començar els projectes, tot i que fa mesos que es va rebre l’aprovació del 50% que abona la Generalitat de Catalunya.

Respecte als diners que s’han de rebre de l’entitat catalana, fins al moment no han arribat i ni tan sols s’ha fet una bestreta per començar els projectes. El consistori ja ha presentat una queixa a la Generalitat reclamant que no es poden iniciar els projectes sense rebre el 100% i demanant una moratòria pel que fa als terminis d’execució, que van començar a contar en el moment en què govern català va donar el vistiplau a la subvenció.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal assegura que recorreran els terminis de la Generalitat

Crescuda del Francolí el 23 de gener del 2020 (Foto: Gerard Bosch)

Convertir la llera del riu en una zona lliure de perills

Entre els principals projectes que l’Ajuntament espera realitzar amb aquests ajuts es troba l’accés al safareig situat sota el pont de la Font Baixa, el parc infantil del parc fluvial, acabar d’arranjar les baranes de la plaça de la Font Baixa i trobar una nova ubicació tant per la nau de l’Agrupació de Defensa Forestal com pel parc d’autocaravanes. Aquests són alguns dels projectes que encara queden pendents, però l’Ajuntament ja ha avançat diners per iniciar alguns les obres més urgents del municipi.

Pel que fa a zona més propera del riu, es vol adaptar de tal manera que es converteixi en un espai lliure, sense elements de perill. També es preveu col·locar taules de pícnic i tornar a replantar arbres per recuperar el paisatge d’abans de la riuada i convertir la llera del riu en una zona de lleure. Entre les actuacions previstes també es vol col·locar una escala en un dels laterals perquè en cas d’incident, es pugui evacuar de forma ràpida la zona fluvial.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga aposta per buidar els voltants del riu de cara a pròximes catàstrofes