Tres municipis de la Conca de Barberà s’han adherit a l’ampliació de l’àrea d’influència del Parc Natural de la Serra del Montsant i l’Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Prades. Concretament, es tracta de Vilanova de Prades, Vallclara i Vimbodí i Poblet que es comprometen a adequar el seu il·luminat a un que sigui de baix consum energètic, baixes emissions de CO2 i baix impacte mediambiental.

ÀUDIO: L’enginyer de Serveis de Prevenció i control de la contaminació acústica i lumínica del Servei de Territori de la Generalitat, Manu Garcia, detalla quins són els principis que ha de complir una bona il·luminació

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, va proposar l’adhesió d’aquests tres municipis al projecte de contaminació lumínica. Ara, i després de realitzar els tràmits necessaris, Vilanova, Vallclara i Vimbodí han decidit tirar endavant i aprovar el projecte. El següent pas és iniciar un estudi a través del qual s’extrauran les necessitats dels municipis per complir els punts bàsics per convertir-se en àrea protegida contra la contaminació lumínica.

En aquest sentit, el canvi serà progressiu i es preveu aconseguir que als municipis s’utilitzin llums ataronjades, que il·luminin carrers i cases però no el cel, que consumeixin poc i emetin escasses emissions de CO2. D’aquesta manera s’ajudarà a mantenir l’equilibri de la flora i la fauna de la zona. Per aconseguir-ho, el Departament de Territori ofereix anualment subvencions pels municipis adherits al projecte.

ÀUDIO: Manu Garcia detalla quines són les adequacions necessàries per evitar llums contaminants

L’Àrea protegida de la Serra del Montsant ja es va establir l’any 2018, quan els municipis més afectats van començar a treballar en l’adequació lumínica. L’any 2020, després d’un estudi exhaustiu, el Departament de Territori i Sostenibilitat va proposar ampliar la zona a una vintena de municipis més de la Conca de Barberà, el Baix Camp i l’Alt Camp, entre els quals es troben Vilanova de Prades, Vallclara i Vimbodí i Poblet.