Els projectes eòlics i solars en procés de tramitació a la Conca de Barberà segueixen sumant col·lectius en contra. Ara, els sectors agrari i turístic de la comarca han mostrat el seu desacord amb la situació actual amb la redacció d’un nou manifest, amb el suport del Consell Comarcal, per reclamar que la transició eòlica sigui un model consensuat amb el territori i no fruit de la massificació.

ÀUDIO: El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, aposta per una transició neta i sostenible

Hostalers, cooperatives, associacions de la comarca i inclús els excàrrecs electes demanen en el manifest que les grans companyies no aprofitin la crisi actual i l’impuls que la llei dóna a la implantació d’energies renovables per comprar terrenys agraris i perjudicar el territori, el seu paisatge, sòl agrícola productiu i totes les activitats vinculades al territori com són el desenvolupament rural, la qualitat de vida i l’economia.

ÀUDIO: La regidora de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura del Consell Comarcal, Carme Ferrer, remarca que la comarca ja genera el 16% de l’energia eòlica de Catalunya

Les entitats participants demanen que es realitzi una transició energètica que preservi el patrimoni natural, visual i paisatgístic i mantingui un equilibri per evitar el despoblament de la comarca. El manifest també puntualitza que actualment aquests projectes es pensen i creen des de fora de la comarca sense donar poder de decisió a les administracions públiques locals, així com la falta de vies de participació ciutadana, perquè la població pugui emetre el seu vot favorable o contrari a cada nou parc eòlic o fotovoltaic.

ÀUDIO: El president de l’Associació d’excàrrecs electes de la Conca de Barberà, Josep Pijoan, aposta pel diàleg entre empreses i entitats

La consellera de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura del Consell Comarcal, Carme Ferrer, ha llegit el manifest (Imatge: Laia Molné)

Falta d’unitat entre els governs municipals

Tot i la unitat que s’ha mostrat entre les entitats de la Conca de Barberà i el manifest que 13 alcaldes de la comarca van firmar en contra de la massificació eòlica i fotovoltaica, 9 municipis no s’hi han manifestat a favor i no ha estat possible realitzar una acció unànime per la diferència de posicions entre els ens públics de la Conca. Alguns d’aquests ajuntaments, com el de Vimbodí i Poblet, al·leguen que cada projecte s’ha d’estudiar de forma individualitzada i alguns es poden adequar al territori i la realitat dels propietaris dels terrenys.

La massificació energètica i el Pla de Residus

Una situació, que moltes de les entitats participants en l’acte han comparat amb la lluita contra el Pla de Residus que recentment va complir 30 anys, al·legant que les dues iniciatives s’estan realitzant sense tenir en compte l’opinió de la comarca i amb la intenció d’afavorir les grans ciutats metropolitanes.

Els col·lectius que s’han sumat al manifest són Agrícola de Barberà, Agrícola de la Conca, Cooperativa Vinícola de Sarral, Cellers Domenys, Cooperativa Fet a la Conca, Cooperativa El Reboll, Denominació d’Origen Conca de Barberà, Centre d’Història Natural, Respira Montblanc, Associació d’embotelladors de la Conca, Empresaris d’Hostaleria de la Conca de Barberà i Associació d’excàrrecs electes municipals de la Conca de Barberà.