L’actual seguiment per controlar els paràmetres de mercuri i plom d’aigua potable de l’Espluga de Francolí mostren total normalitat en els seus resultats. El passat 9 de març es va prohibir ingerir aigua de boca després de detectar uns paràmetres desproporcionats d’aquests metalls en l’aigua de consum, una problemàtica que es va visibilitzar en les analítiques realitzades de forma rutinària el 25 de febrer.

Per controlar i descobrir l’origen d’aquest incident, l’Ajuntament va acordar amb Salut fer de forma extraordinària analítiques cada dues setmanes al dipòsit de la Cometa, on es va detectar el problema. Des del març i fins a finals d’any es preveu extreure quinzenalment mostres de mercuri i plom del dipòsit per comprovar si es compleixen els paràmetres i en cas contrari descobrir cada quant sorgeix aquesta problemàtica.

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals de l’Espluga de Francolí, Xavier Rossell, explica la iniciativa que s’estan executant

Fins al moment, no s’ha notat cap paràmetre fora dels rangs habituals. També s’han comprovat les analítiques pròpies de Salut i les extretes de la depuradora. En aquest sentit, es preveu netejar la depuradora, extreure mostres dels fangs i comprovar que no hi ha restes desproporcionades d’aquests metalls.

Des de la regidoria de Serveis Municipals destaquen que els valors que es van detectar el 9 de març van aparèixer en quantitats molt desproporcionades i de cop, és a dir, no eren fruit d’una pujada sostenguda de mercuri o plom, sinó que es van detectar en una única analítica i després van desaparèixer. A més, només eren visibles al dipòsit de la Cometa i no al pou de la Biela, que és l’encarregat d’alimentar aquest dipòsit.

ÀUDIO: Xavier Rosell destaca que la pujada es va detectar de cop i de forma molt concreta a un sol punt