L’incendi de la serra del Vilobí del passat 21 de març va ser fruit d’una crema no autoritzada que es va descontrolar, aquesta és la conclusió extreta per Agents Rurals després d’investigar les causes de l’incendi que va afectar un total de 42 hectàrees, més d’una trentena d’elles part del terme municipal de l’Espluga de Francolí, quasi 6 de Fulleda i 0,60 del terme de Senan.

Des del passat 15 de març el Departament d’Agricultura de la Generalitat prohibeix realitzar cremes agrícoles al bosc sense un permís per fer-ho. És per aquest motiu que, segons ha pogut saber l’EFMR, Agents Rurals i Mossos d’Esquadra han presentat un atestat conjunt al Jutjat per denunciar que l’incendi del passat 21 de març va ser fruit d’una crema que no complia amb la normativa vigent i que es va acabar descontrolant. Ara, serà el mateix Jutjat qui decidirà les conseqüències penals.

Concretament, i segons detallen Mossos d’Esquadra, s’ha denunciat a un home de 69 anys, de nacionalitat espanyola i veí de l’Espluga de Francolí, com a presumpte autor de l’incendi, acusat d’imprudència greu en no complir la normativa vigent. Les investigacions van concloure que l’home hauria fet una crema de restes vegetals a la seva finca, situada a l’Espluga de Francolí, la qual es va acabar descontrolant.

Tot i que l’incendi es va donar per controlat unes 48 hores després del seu inici, no es va classificar com extingit fins al passat diumenge 4 d’abril, després de dues setmanes treballant-hi, ja que encara quedaven diverses zones amb fumarades i el risc d’una revifada va dur als Bombers de la Generalitat a seguir treballant activament a la zona i fer cremes controlades de punts concrets que estimaven que poden ser font de represa de l’incendi. Actualment, ja no hi treballa cap dotació, però és possible que es realitzin controls puntuals de la zona.