Quatre mesos després del Filomena, al Paratge Natural de Poblet es continua treballant per netejar els estralls de la nevada. El temporal va afectar gairebé el 100% de les pistes i senders forestals. Sobretot, al fons dels barrancs és on es van trencar més branques i hi va haver més arbres caiguts. La majoria dels itineraris ja s’han pogut reobrir i es treballa amb la previsió d’acabar la neteja aquest estiu.

Neteja per minimitzar el risc d’incendi i reobrir el pas

El temporal Filomena del passat gener va tenir una afectació alta a les Muntanyes de Prades pels importants gruixos de neu, que va deixar brànquies i arbres caiguts per tot el Paratge. Durant les primeres setmanes la prioritat va ser netejar les pistes forestals i després es va continuar als senders més transitats. Dels 60 quilòmetres d’aquests camins, uns 40 ja s’han pogut restablir. 

Les destrosses del temporal impedeixen el pas per aquests espais, però la neteja de les restes vegetals, que després es trituraran, també és necessària per minimitzar el risc d’incendis.

D’altra banda, les tasques serveixen per possibilitar el pas de persones i, justament, abans de la Setmana Santa es van voler adequar diversos itineraris per diversificar els visitants i evitar la massificació a la Vall de Castellfollit. Tot i això, durant els dies festius l’alta afluència de famílies a l’itinerari micològic ha tornat a saturar aquesta zona.

Per evitar les massificacions el Paratge de Poblet ha iniciat la incorporació de dos nous itineraris, que juntament amb els 9 existents vol ser una eina per evitar futurs col·lapses a Castellfollit.