L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha format part aquests dies del projecte ‘Microrecerca i autoconeixement’, una iniciativa que s’ha realitzat a l’institut Joan Segura i Valls de Santa Coloma de Queralt amb els alumnes de 3r d’ESO per ajudar-los a realitzar recerques utilitzant fonts del propi Arxiu.

D’aquesta manera la setmana passada, la tècnica d’arxiu Lali Albareda va pronunciar, per a tot el grup de 3r d’ESO, la xerrada ‘Un treball de recerca de 10’, en la que va explicar la importància del mètode en el moment de fer una investigació.  I va suggerir diverses propostes en les quals els alumnes poden fer ‘tastets d’història’.

També es va dur a terme un taller d’anàlisi i extracció de dades  i coneixements a partir de documents històrics custodiats a l’Arxiu i relacionats amb el període de la Guerra Civil. Concretament, els alumnes es van centrar en tres temes: els hospitals militars, amb l’estudi del cas concret de l’hospital militar de Vallfogona de Riucorb; la repressió franquista, en el cas de la presó de Montblanc; i l’estudi dels refugiats, en el cas de Barberà de la Conca i de Savallà del Comtat.

D’aquesta manera els alumnes van aprendre a consultar els documents d’arxiu, com extreure les dades i interpretar-les per extreure informació.