Efectius dels Bombers treballen aquest diumenge en l’extinció d’un incendi de vegetació declarat a la serra de Senan. Segons la darrera actualització dels Agents Rurals, el foc ha afectat una àrea d’unes 30 hectàrees als termes municipals de Senan, l’Espluga de Francolí i Fulleda. Segons les primeres investigacions podria tractar-se d’un incendi causat per la crema de restes vegetals.

Els treballs es concentren ara a evitar que el flanc dret arribi fins a la carretera, per on l’incendi té més potencial. Els mitjans aeris es retiraran aquest vespre, per la falta de llum del dia, i s’hi continuarà actuant des de terra. El foc ha obligat a activar 26 dotacions terrestres i 3 mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, entre els quals un helicòpter bombarder i dos AVA. També hi treballen efectius dels Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i de l’ADF de l’Espluga de Francolí, entre d’altres.

L’incendi es troba en una zona de difícil accés i molt condicionat pel vent. La prioritat és evitar que el flanc dret, on s’hi treballa amb línies d’aigua i el suport dels mitjans aeris, pugui obrir-se i arribar fins a la carretera de Senan, la T-232, per on l’incendi té més potencial. El cap de l’incendi ha quedat aturat a dalt de la carena pel vent i s’hi ha treballat amb maniobres combinades amb aigua i eines manuals per definir el perímetre de forma estable. El flanc esquerre, amb menys potencial, s’ha pogut estabilitzar amb eines manuals i el suport de mitjans aeris i posterior línia d’aigua.

Poc abans de les 18.00 hores un focus secundari a la part baixa del flanc dret, que es troba a contravent, ha obert el flanc i ha obligat a recol·locar els mitjans dels Bombers en aquesta zona amb la previsió, a més, de que el vent comenci a reforçar. Aquest era el pitjor escenari previst i que al final s’ha produït per la incertesa dels focus secundaris en situacions de contravent, sempre situacions perilloses i on cal extremar la seguretat.

https://twitter.com/bomberscat/status/1373645135901245442

Els Bombers han rebut l’avís a les 12.19h quan des de l’Espluga de Francolí s’observava una gran columna de fum en direcció a Senan. L’incendi afecta una zona de vegetació forestal entre el Cap de la Serra i Puig Coniller, a la serra de Senan.

Incendi Senan (Imatge: Efmr)
Imatge: EFMR
Incendi vist des de les Masies de l’Espluga (Imatge: Xavier Lozano)
Imatge de l’incendi (Imatge: Cedida)