Durant l’últim trimestre de 2020 diversos ajuntaments de la comarca van impulsar plans locals de Joventut, en total han estat 14, tots ells amb el suport de l’Oficina Jove de la Conca: Montblanc, L’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Barberà de la Conca, Blancafort, Les Piles, Solivella, Pira, Sarral, Vimbodí i Poblet, Vilaverd, Vilanova de Prades, Vallclara i Rocafort de Querat.

Els plans locals de Joventut, que tindran una vigència de 4 anys fins al 2024, comparteixen un objectiu estratègic comú vinculat a l’arrelament i a la necessitat de frenar el despoblament rural. Però cada pla treballa per comprometre’s amb les inquietuds i necessitats dels seus joves.

Per a complementar les diagnosis dels plans es va dur a terme una enquesta, en la qual hi van participar més de 300 joves de la comarca. És el cas de l’Espluga de Francolí, on es va extreure que gran part dels joves del municipi desitjaven quedar-s’hi sempre que tinguessin feina per poder fer-ho.

Les conclusions de les diferents diagnosis tenen molts aspectes en comú, sobretot pel que fa a les demandes específiques del jovent i estan relacionades amb l’habitatge, l’ocupació i la mobilitat. També es té present l’àmbit de la salut emocional, sobretot arran de la pandèmia per la Covid-19. Aquesta enquesta ha sigut un punt d’inici per treballar des de cada municipi en aquest nou pla de Joventut.