Fa exactament un any que es va confinar a la població per controlar la pandèmia mundial que a poc a poc s’ampliava pel territori, però també fa un any que es va detectar el primer cas de Covid-19 a la Conca de Barberà. Concretament, va ser una membre del mateix Equip d’Atenció Primària (EAP) de Montblanc, el que va desencadenar un brot a l’interior del centre que va arribar a afectar a 8 professionals.

La directora de l’EAP Montblanc, Laura Ruiz de Porras, recorda amb angoixa aquells primers moments d’incertesa, sense el material necessari ni la informació adequada per frenar un brot d’aquestes característiques. Uns mesos en què cada cas i cada defunció es vivia de forma personal i molt propera, segons la mateixa Laura Ruiz de Porras.

ÀUDIO: La directora de l’Equip d’Atenció Primària de Montblanc, Laura Ruiz de Porras, explica com van ser els primers mesos

Les consultes telefòniques, una eina que ha vingut per quedar-se

El primer cas registrat a la comarca així com el brot que va ocasionar es va solucionar de forma prou positiva, amb només un cas greu que es va acabar recuperant i sense cap defunció. Però la perillositat del virus i l’edat o la patologia de molts professionals va ocasionar que molts metges es quedessin a casa per teletreballar, una eina que es va acabar convertint en un nou món. Ara, part d’aquest sistema ja s’ha implantat al CAP Montblanc per quedar-se.

En aquest sentit, Laura Ruiz de Porras admet que actualment el nombre d’atencions telefòniques és molt elevat i que s’espera reduir-lo en els pròxims mesos, ja la vacunació de l’equip sanitària permetrà tornar a una certa regularitat i reprendre les visites presencials, alhora que la gestió de receptes i altres elements administratius continuarien sent online, el que encara permetrà més temps per les visites.

ÀUDIO: Laura Ruiz de Porras especifica com ha canviat el model d’atenció a la ciutadania

Un any que, en global, ha canviat la vida de moltes persones, però també la dels serveis sanitaris que han estat al límit i que ara, a poc a poc i amb l’arribada de les vacunes, comencen a respirar amb l’esperança de recuperar la normalitat dels centres primaris i la quotidianitat de tornar a visitar els veïns i veïnes de la comarca.