L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha comunicat que ja es pot tornar a ingerir l’aigua de la xarxa, després de conèixer els resultats de les analítiques d’aigua dels dies 9 i 10 de març. A les analítiques d’aquests dos dies no s’ha trobat presència ni de plom ni de mercuri.

Els resultats s’han conegut de manera avançada a l’espera de tenir-los en format d’informe, segons ha explicat el mateix Ajuntament de l’Espluga en un comunicat. Quan es disposi d’aquests informes l’Ajuntament farà públics els resultats de totes les proves d’aquest episodi.

Tot i això, el consistori recorda que l’aigua emmagatzemada en dipòsits o cisternes no és apta per a ingerir, per tant, o bé s’haurà de buidar i tornar a omplir amb aigua nova, o bé utilitzar-la en usos domèstics a excepció del consum.

Dipòsit del Garber (Foto: Gerard Bosch)

Gairebé una setmana sense aigua de boca

El passat dimarts 9 de març, l’Ajuntament de l’Espluga va demanar a la ciutadania no beure ni cuinar amb aigua de la xarxa pública fins a nou avís a causa dels nivells elevats de mercuri que s’havien detectat en les darreres anàlisis al dipòsit de la Cometa. A partir d’aquests resultats l’Ajuntament va encarregar noves analítiques al laboratori responsable del control i també a una altra empresa.

El dijous 11 de març es coneixen els primers resultats d’una de les analítiques realitzades. Inicialment, no es van detectar els valors elevats de mercuri, però el laboratori ofereix més dades del primer estudi, el del 25 de febrer, i detecta la presència de nivells de plom també per sobre dels permesos.

És per això que l’Ajuntament va mantenir la prohibició de beure aigua de l’aixeta fins a principis d’aquesta setmana. Finalment aquesta tarda el consistori ha comunicat que ja es podia tornar a ingerir l’aigua de la xarxa.