L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha decidit allargar les restriccions imposades sobre l’aigua aquest passat dimarts 9 de març després d’obtenir els últims resultats, els quals indiquen que els valors de mercuri són correctes, però s’ha detectat un nivell de plom fora dels paràmetres acceptats.

ÀUDIO: L’alcalde del municipi, Josep Maria Vidal, destaca els resultats de les monstres

Concretament, el plom ha aparegut en les primeres analítiques realitzades, les mateixes on apareixen nivells de mercuri superiors als permesos. Per això ara s’ha demanat que es comprovi a les segones mostres realitzades, que daten del 9 de març, si també es troben aquests nivells de plom o si, igual que en el cas del mercuri, han desaparegut.

A l’espera d’aquests nous resultats i dels de la segona empresa contractada pel consistori, la qual servirà per contrastar els resultats, l’Ajuntament ha allargat les restriccions mínim fins a inicis de la setmana vinent. Es prohibeix veure o cuinar amb aigua de l’aixeta, es recomana no donar-ne a les mascotes i utilitzar aquesta aigua únicament per tasques domèstiques i d’higiene personal, tampoc es pot garantir la potabilitat de l’aigua emmagatzemada en dipòsits particulars.

A més, com a mesures derivades d’aquesta situació es millorarà la planificació anual d’analítiques i s’intensificarà el mostreig de mercuri i plom durant un any amb mostres més continuades. També s’ha demanat assistència al Departament de Salut i l’Agència Catalana de l’Aigua per fer un estudi de la font de contaminació i del contaminant.