La Cambra de Comerç de Reus ha impulsat una xarxa de comunitats energètiques a la qual, de moment, ja s’hi han sumat cinc ajuntaments i entitats de la Conca de Barberà. Són el consell Comarcal, Concactiva i els ajuntaments de l’Espluga, Vimbodí i Poblet i Montblanc. En concret, els ens han manifestat el seu acord per formar part del projecte, que encara es troba en una fase embrionària i no consta de terminis, pressupostos ni cap projecte concret. La iniciativa de la Cambra de Comerç busca aplegar tots aquests projectes per tal d’optar als ajuts per la recuperació econòmica de la UE, els fons Next Generation.

ÀUDIO: El tècnic d’energia del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Jaume Galofré, explica la fase en la que es troba el projecte

Un total de vint-i-cinc municipis i consell comarcal de l’àmbit territorial de la Cambra de Comerç de Reus s’han sumat a aquesta iniciativa amb la qual es vol aconseguir que els participants obtinguin benefici de les energies renovables amb projectes diversos, però la normativa actual limita molt la creació de comunitats energètiques extenses. En aquest sentit, les plaques solars d’un edifici només poden abastir habitatges i edificis públics situats a menys de 500 metres i hauran de dependre del mateix transformador.

ÀUDIO: Jaume Galofré destaca les limitacions de la normativa referent a les comunitats energètiques

Aquesta energia es vendria a les comerciants encarregades de la llum que establirien un acord amb l’ens que aporta l’electricitat per embaratir-la als habitatges que formin part d’aquesta comunitat energètica creada a través de les energies renovables.

ÀUDIO: El coordinador de la comissió d’Energia i Sostenibilitat de la Cambra de Reus, Marc Segura, explica el projecte

A l’espera de projectes concrets per crear comunitats energètiques

De moment, els ajuntaments i entitats participants a la Conca de Barberà s’hi han adherit sense un projecte concret, a l’espera que la xarxa es trobi en un estat més avançat. Des de la Cambra de Comerç de Reus es preveu que el nombre de municipis participants augmenti en els pròxims mesos.

Únicament en el cas de Concactiva i l’Espluga de Francolí ja han confirmat que preveuen instal·lar plaques solars als seus edificis per abastir els equipaments públics, seguint la lògica de les comunitats energètiques. Concretament, a l’Espluga de Francolí ja s’ha presentat i aprovat el projecte per instal·lar fotovoltaica a la teulada del Casal amb l’objectiu de sumbimistrar energia a diversos edificis municipals i instal·lacions de l’entorn.