L’Ajuntament de Barberà de la Conca ha obert una consulta municipal per conèixer l’opinió dels barbarencs i barbarenques sobre el nou parc solar de 124 hectàrees, amb una capacitat energètica de 44 MW, projectat al seu terme municipal.

En vista de la disparitat d’opinions rebudes per part dels ciutadans a l’Ajuntament, el consistori ha volgut iniciar aquesta consulta perquè el municipi pugui expressar la seva conformitat o bé disconformitat en vers l’hort solar. Tots els habitants poden donar la seva opinió a través d’un formulari per internet o bé presencialment a la casa de la vila, dilluns i dimarts, en horari d’oficina.

De fet l’Ajuntament de Barberà de la Conca ja va donar la seva opinió en un comunicat, manifestant que estaven en desacord amb aquest tipus de projectes, ja que consideren un trencament en termes paisatgístics, ambientals, patrimonials i de cultiu del terme municipal. A més, defensen que és una nova agressió cap a la comarca, tenint la sensació que la conca és un gran solar on la Generalitat de Catalunya hi pot abocar el que vulgui.

L’Ajuntament de Barberà manifesta que «la nostra postura és clara i coneguda per tots i totes, però entenem, que representem al conjunt, i per tant, si la nostra forma de veure-ho, no representa a la majoria de barberencs i barberenques, ens haurem d’adequar al vostre sentir majoritari«. La data límit de votació és fins al dimarts 9 de març a la nit.

Un hort solar de 172 camps de futbol

L’empresa que ha projectat aquest parc solar a Barberà és Enel Green Power, filial d’Endesa en renovables. El parc solar està projectat en camps de secà que estan al costat del camí que va des de Barberà de la Conca fins a Sarral i comptaria amb un total de 98.280 panells solars. A més a més, aquesta instal·lació fotovoltaica afectaria l’Espluga, ja que la línia d’evacuació va en direcció a la subestació que està ubicada al municipi espluguí.

Segons ha fet públic l’Ajuntament de Barberà amb dades d’Endesa, el parc solar aportaria entre 150.000 i 200.000 euros l’any a les arques de l’Ajuntament representant més del 30% del seu pressupost anual. A més a més, en una primera aportació hi hauria l’impost d’obres que estaria entre els 600.000 mil i 1 milió d’euros. A més d’això, a banda, hi hauria una aportació cap als propietaris dels terrenys, ja que el lloguer d’aquests suposen entre 1.600 i 1.800 euros per hectàrea per any. Les línies de llocs de treball que aportaria la instal·lació serien de 50 persones durant la construcció i només d’una quan la planta estigui en funcionament.

Tipus de panells solars que estarien instal·lats. (Font: Avantprojecte d’Endesa)