Una fotografia de 2010 on es pot veure les pubilles i hereus de l’Espluga de Francolí posant a la Font Baixa ha estat escollida per representar Catalunya al calendari de la Xarxa Internacional de la Unió Federal de Nacionalitats Europees per aquest 2021.

A la imatge hi apareixen Josep M. Sans Torres i Maria Salvadó Siscart i han estat triats com el millor exemple per representar la indumentària tradicional catalana. La imatge original, publicada al web dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, va ser feta pel periodista espluguí Xavier Lozano i hi apareixen també Ferran Lozano Bosch i Meritxell Mestrich Perejoan.

Imatge original realitzada l’any 2010 (Fotografia: Xavier Lozano)

Concretament, la fotografia es pot veure al mes de juny del calendari en una pàgina de color morat, com la barretina i la faixa pròpia del Camp de Tarragona substituint a la barretina roja, més utilitzada per difondre aquest element folklòric. A la pàgina s’hi destaca alguns elements del vestuari, així com l’origen d’aquesta tradició, basada en l’històric dret català del segle XVIII pel qual el primer fill o filla (en absència de germans homes) heretava tots els drets i propietats familiars. 

El calendari ‘Minority / Minderheiten’, editat en anglès i alemany i distribuït arreu d’Europa (es pot demanar en anglès a info@fuen.org), recull un total de 12 fotografies representatives de diverses minories culturals i lingüístiques europees entre les quals s’inclou la comunitat catalana.