Durant l’últim Consell d’Alcaldes de la Conca de Barberà es va aprofitar la sessió per contactar amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i conèixer de primera mà els resultats de l’estudi sobre les inundacions de l’octubre de 2019 i aportar propostes per evitar futurs desastres, com l’adaptació de l’estructura del riu en algunes zones com l’Espluga de Francolí

L’informe resol que la principal causa dels danys causats durant la riuada del Francolí va ser l’arrossegament d’arbres, en un moment que es va eixamplar de manera natural la llera del riu en alguns punts. El volum d’aigua de la pluja va ser extraordinari i la conseqüència va ser una crescuda excepcional del riu Francolí, que va arrossegar molta quantitat de vegetació i d’arbres. Es calcula que es van arrencar 43.000 exemplars, l’equivalent a 43.000m3 de fusta, i que caldran dècades per recuperar tot l’entorn.

L’informe proposa algunes accions, com una mesura estructural per adaptar-se i mitigar fenòmens extrems, eixamplar la llera aigües amunt del pont principal de l’Espluga de Francolí i augmentar la capacitat de desguàs del pont dels ferrocarrils a Montblanc per tal de poder assumir el transport de vegetació, així com també enderrocar ponts inservibles i abandonats.

Fins al moment, l’ACA ha invertit  més de 12 milions d’euros en el condicionament de les lleres, i el sistema d’abastament en alta i de sanejament a tots els municipis afectats: com són l’Espluga de Francolí, Vilaverd, Montblanc, Vimbodí i Poblet i Vallclara.