13 dels 22 municipis de la Conca de Barberà es mostren contraris a l’allau de projectes de centrals eòliques, fotovoltaiques i d’hidrogen verd que s’han presentat durant aquest darrer any a la comarca. Aquest mateix dimecres al migdia els alcaldes d’aquests municipis s’han unit a Santa Coloma de Queralt per plantejar alternatives adaptades a les necessitats de la ciutadania, respectant el patrimoni paisatgístic i que siguin alternatives amb un model realment transformador.

En concret els ajuntaments que signen el manifest són els següents: Montblanc, Vilaverd, Solivella, Senan, Sarral, Pontils, Santa Coloma de Queralt, Passanant i Belltall, Blancafort, Rocafort de Queralt, Pira, Barberà de la Conca i l’Espluga de Francolí. Els alcaldes i alcaldesses d’aquests municipis creuen que la Conca de Barberà ja és prou solidària pel que fa a la generació d’energia i consideren que s’ha de garantir un reequilibri territorial en la implantació de renovables.

Alcaldes i alcaldesses davant l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt aquest dimecre (Imatge: Pep Morató)

Els alcaldes i alcaldesses adverteixen que la massificació d’infraestructures no respon al model de comarca que estan treballant des de les administracions i des de la societat civil, també remarquen que no es té en compte ni el plantejament municipal ni el pla territorial a l’hora de redactar els projectes ni tampoc el valor patrimonial i la riquesa del territori en l’àmbit paisatgístic. De fet aquests projectes que s’han presentat a la Ponència d’Energies Renovables no tenen cap retorn pel territori ni a nivell energètic, ni participatiu i ni econòmic.

Ens sentim tractats com un solar i no com un territori

Josep M. Vidal, alcalde de l’Esplugaa de Francolí

ÀUDIO: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, explica que volen energies renovables però no a qualsevol preu

ÀUDIO: Carme Ferrer, alcaldessa de Senan i consellera comarcal de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura, remarca que volen un model de km.0

Per una banda, pel que fa als projectes de centrals fotovoltaiques, actualment n’hi ha 9 en tramitació, que sumen un total de 654 hectàrees en conreu agrícola. Per altra banda, en quant energia eòlica a la Conca de Barberà ja hi ha, ara com ara, 78 aerogeneradors instal·lats i n’hi ha un total de 82 més de projectats, dels quals ja se n’han rebutjat 38. En total la comarca podria arribar a tenir un total de 122 aerogeneradors, el que suposaria un increment d’un 56% d’afectació. Aquesta xifra s’han de sumar tots els aerogeneradors de les comarques limítrofes que afecten visualment a la Conca de Barberà. En tots aquests projectes presentats que van ubicats a la Conca i a les seves comarques limítrofes, el Consell Comarcal i els municipis afectats ja han presentat o presentaran al·legacions.

Parc eòlic de la Conca de Barberà (Imatge: Pep Morató)