Recentment Endesa va projectar la instal·lació d’una planta de generació d’hidrogen verd a l’Espluga de Francolí, un fet que l’Ajuntament desconeixia i que ara rebutja a causa de la quantitat d’aigua que demana aquest tipus d’instal·lacions. L’equip de govern també s’ha mostrat en contra de la  implementació de parcs eòlics i de parcs fotovoltaics a la zona després de valorar-los com una amenaça.

Concretament, l’Ajuntament exposa que projectes com el d’Endesa reclamen una gran quantitat d’aigua pel seu funcionament i que el municipi pateix manca d’aigua de boca en certs períodes estiuencs. Per tot això declaren que «la prioritat de l’equip de govern és garantir l’abastament d’aigua de boca per a tota la ciutadania i per a les empreses que actualment ja donen feina al municipi i a la comarca».

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, explica els motius pels quals no es viable el projecte d’hidrogen verd al municipi

L’equip de govern també destaca que aquest macroprojecte d’Endesa no té res a veure amb el projecte europeu de la Vall de l’Hidrogen Verd que s’està promulgant des del territori, destacant la participació de la Universitat Rovira i Virgili i la Diputació de Tarragona, projecte al qual sí que es dona suport.

Imatge dels projectes d’Hidrogen Verds presentats per Endesa a tot el país (Font: Endesa)

En contra també dels nous parcs eòlics i fotovoltaics projectats a la comarca

L’equip de Govern també ha mostrat el seu malestar per l’allau de projectes destinats a la creació de nous parcs eòlics i fotovoltaics que afecten l’Espluga de Francolí per suposar «una implementació indiscriminada d’aquestes infraestructures per al municipi i la comarca i no valorar l’Espluga com a territori sinó com a solar«.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga explica per què l’ajuntament es mostra en contra d’aquests projectes

El manifest del consistori finalitza apostant per les energies renovables tenint en compte tres conceptes bàsics: prioritzar la implementació en terrenys urbanitzables respectant el paisatge, que l’energia que es generi a l’Espluga de Francolí es consumeixi al mateix municipi i que els projectes tinguin en compte a la ciutadania i a les institucions.