Un total de 133 pel·lícules del montblanquí Jaume Civit i Solé ja es troben digitalitzades i disponibles per consultar-les a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. Actualment s’està elaborant el catàleg del fons i es preveu que al llarg dels pròxims mesos sigui consultable al portal Arxius en Línia.

Aquests films, donats per la família del montblanquí Jaume Civit i Solé, reflecteixen les festes i tradicions de la vila. Entre els arxius s’hi troben enregistraments de Festes de la Serra, festes majors, festes de Sant Antoni i celebracions de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, entre d’altres. També hi trobem imatges que mostren els canvis urbanístics que ha patit la vila ducal, sobretot entre la dècada del 1990 i la del 2000.

Jaume Civit i Solé, un montblanquí aficionat al cinema

Jaume Civit i Solé (Montblanc, 10 de setembre de 1920 – Montblanc, 25 de novembre de 2002) era fill d’una família pagesa. Durant la Guerra Civil va ser cridat a files formant part de la Lleva del Biberó. Se’l recorda també per ser poeta, però sobretot per la seva vida dedicada a la vila de Montblanc. Va ser membre de la junta del Casal Montblanquí, regidor de l’Ajuntament, encarregat i dinamitzador de les festes del municipi i encarregat del Patronat de l’ermita de Sant Josep, entre d’altres.

Quan es va jubilar va desenvolupar una forta afició al cinema. Cap a la dècada del 1980 es va comprar una màquina de filmar i a habilitar un despatx als baixos de casa seva que li servia d’estudi i on editava i guardava les seves pel·lícules. Uns films que la seva família va ingressar, l’any 2012, a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà i que ara es troben digitalitzat i adequats perquè puguin ser consultats.