L’ampliació de les oficines del Consell Comarcal de la Conca de Barberà haurà d’esperar. I és que l’ens ha hagut de renunciar a un ajut d’1,18 milions d’euros del fons FEDER perquè no es disposava del 50% restant per finançar el projecte d’ampliació i construcció d’un Centre Expositiu d’Interpretació de la comarca a l’edifici de Cal Masip. La negativa del Consell Comarcal a l’ajut es va fer efectiva durant el ple del novembre del 2020.

El projecte va començar l’octubre de 2018 amb l’adquisició per part de l’Ajuntament de Montblanc de l’edifici de Cal Massip per un import de 300.000 euros. Aquesta propietat es va cedir al Consell Comarcal, ja que en aquell moment la institució no tenia fons per realitzar la compra. L’edifici havia de servir per ampliar les dependències del mateix Consell i impulsar a la planta baixa un Centre Expositiu d’Interpretació amb elements tradicionals de la Conca de Barberà, com es va anunciar l’abril del 2019.

El cost total del projecte s’enfilava fins als 2,35 milions d’euros. El Consell Comarcal va demanar un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per valor de la meitat del pressupost d’obres i adaptacions, uns 1,18 milions d’euros, que va ser concedit. A partir d’aquí i després d’un canvi de govern al Consell Comarcal, es va començar a buscar finançament per cobrir els prop d’1,65 milions d’euros que faltava per poder executar el projecte, el qual havia d’estar executat amb un mínim del 70% a finals de 2021 per obtenir el fons FEDER.

Magí Trullols, president del Consell Comarcal: “no teníem capacitat d’endeutament”

Denegats tots els ajuts per acabar el projecte

Imatge de l’entrada del Consell Comarcal de la Conca de Barberà (Fotografia: Laia Molné)

Es va voler aconseguir una subvenció de Turisme, però no es va arribar a la puntuació demanada; també es va optar per un Pla Únic d’Obres i Serveis, però l’edifici era encara en aquell moment propietat de l’Ajuntament i no va ser possible. Finalment es va esgotar la via per aconseguir una subvenció provinent de la diputació de Tarragona, però tampoc es van complir els requisits. Segons l’actual president de l’ens comarcal, Magí Trullols, es va haver de deixar passar perquè “el Consell Comarcal no tenia la capacitat d’endeutament per tirar endavant el projecte”.

ÀUDIO: L’actual president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, explica totes les vies explotades per aconseguir els ajuts

Francesc Benet: “Si hagués continuat com a president, l’hauria dut a terme”

Fruit de tots aquests intents fallits finalment, durant el Ple del Consell Comarcal del passat novembre de 2020, es va renunciar de forma pública al fons FEDER, ja que no es va trobar la manera de finançar la resta del projecte. L’ens no descarta poder tornar a optar a un fons d’aquestes característiques en el futur, quan s’obrin noves vies per executar les obres de Cal Massip, com a mínim, així ho veu l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu.

ÀUDIO: L’alcalde Montblanc, Josep Andreu, assegura que es tornarà a provar amb noves vies

Imatge detall de l’entrada de Cal Massip (Fotografia: Laia Molné)

Un projecte amb possibilitats de ser una realitat

La venda de terrenys propietat del Consell o altres vies similars podrien haver sigut la manera d’aconseguir el pressupost necessari. Així ho argumenta l’antic president del Consell Comarcal i impulsor del projecte, Francesc Benet. Es mostra decebut i afirma que “si hagués continuat com a president, l’hauria dut a terme, sense cap mena de dubte”. Benet recorda que es va treballar molt per aconseguir l’aportació dels fons europeus i creu que la part restant de l’import del projecte es podria haver finançat explorant altres opcions no relacionades amb els ajuts directes.

ÀUDIO: L’antic president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet, argumenta la importància de dur endavant aquest projecte