Endesa prepara un projecte d’hidrogen verd que preveu situar a l’Espluga de Francolí. L’entitat ha presentat al Ministeri de Transició Ecològica una carta d’interès per desenvolupar 23 projectes d’hidrogen verd a tot l’Estat, entre els quals es troba la projecció d’un d’ells a l’Espluga de Francolí, l’únic de Catalunya. La materialització del projecte comportaria una inversió de 181 milions d’euros.

Un projecte que permetria substituir combustibles contaminants, com l’hidrogen gris o el gas natural, per l’hidrogen verd, considerat com el combustible del futur. A diferència de l’hidrogen gris, no s’utilitza el carbó o el gas natural, i, per tant, es redueix l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Al Camp de Tarragona, la indústria química és una consumidora important d’hidrogen, el que pot significar un important avanç per reduir emissions.

En concret, la producció d’hidrogen verd estaria destinada a produir hidrogen d’alta puresa en un conjunt d’electrolitzadors, a partir d’aigua desmineralitzada, i se subministraria a la pressió adequada per al seu consum o transport. En concret a la planta projectada a l’Espluga de Francolí es preveu disposar d’un electrolitzador amb una capacitat de producció d’hidrogen de 20 MW.

ÀUDIO: El portaveu i cap de Gabinet de la Direcció General d’Endesa a Catalunya, Enric Brazís, explica les característiques del projecte

Un projecte alimentat amb parcs eòlics de la Conca de Barberà

Endesa ja disposa de dos parcs eòlics en funcionament a la Conca de Barberà a través de la seva plataforma de renovables Enel Green Power. Darrerament, aquesta empresa ha tramitat 7 avantprojectes de nous parcs eòlics a la comarca, cinc dels quals de més de 50MW de potència, i dos més en l’entorn proper de la Conca. El projecte de l’hidrogen verd, doncs, va molt vinculat al desenvolupament d’alguns d’aquests nous parcs, ja que segons indica Endesa la nova planta s’abastirà de 150MW d’energia eòlica que preveu subministrar gràcies a 3 parcs de la zona.

En aquest sentit, la construcció comportaria la creació d’uns 50 llocs de treball durant la seva construcció, mentre que l’operació i el manteniment per a fer funcionar el complex, que tindria una producció anual mitjana de 2.050 tones d’hidrogen verd, donaria feina a unes 35 persones durant els següents 20 anys a partir de la seva posada en servei.

Cal destacar que l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí desconeixia el projecte que aquest dilluns la companyia elèctrica ha fet públic a través d’una nota de premsa.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, destaca el desconeixement per part del consistori d’aquest projecte