Per segon any consecutiu i a conseqüència de la crisi provocada per la Covid-19, aquest 2021 tampoc es podrà celebrar el Festival de Novel·la Criminal en Català ‘El Vi Fa Sang’. Per poder-lo mantenir en un futur, els impulsors del festival, juntament amb l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, han decidit proposar una reformulació per aquest esdeveniment per buscar un nou enfocament de cara a l’edició de 2022.

D’entrada es proposa mantenir un acte vinculat amb la literatura sense que estigui centrada en la novel·la criminal, sinó que abarqui un ventall més ampli en el marc de la literatura en català, per així poder ampliar el públic i la diversitat d’actes en el marc del  projecte. Un dels objectius de la reformulació també serà poder apropar aquest esdeveniment a la ciutadania de l’Espluga de Francolí vinculant-lo amb els diversos agents que treballen en l’àmbit literari, foment de la lectura, etc.

ÀUDIO: El regidor de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, explica els punts principals d’aquesta reformulació

Eliminació de la partida del ‘Vi Fa Sang’ del 2021

Des de l’Ajuntament es va decidir eliminar la partida corresponent al festival ‘El Vi Fa Sang’ per aquest 2021, a causa de les previsions de la pandèmia. Eliminació que des de l’oposició, el membre de Junts per l’Espluga i antic regidor de cultura, Jordi Torre, veu com un error, ja que incentiva la pèrdua del festival. Des de l’oposició també es destaca que aquest canvi, per abarcar més gèneres literaris, dificulta l’organització d’un festival que destacava per la seva temàtica dedicada a la novel·la negra.

ÀUDIO: Jordi Torre, de Junts per l’Espluga, es mostra contrari a la suspensió del festival

Cal destacar que abans de la seva suspensió definitiva, durant el 2020 es pretenia fusionar el festival amb la Festa de la Verema, com a punt de partida d’aquesta reformulació. Tot i els canvis que es realitzaran en aquest festival se seguirà comptant amb el suport del Museu de la  Vida Rural i també amb l’actual comissari, l’escriptor Salvador Balcells, qui ja ha comunicat que no seguirà com a comissari del nou projecte però sí com a col·laborador.