La llista d’artesans vidriers de Catalunya es reduirà pròximament, perquè en Paco Ramos, mestre vidrier del Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet es jubilarà el proper mes de maig, moment en què l’Ajuntament haurà de trobar un substitut per treballar i ensenyar l’art del vidre als visitants.

Una decisió, presa en part, per l’actual crisi de la covid-19, moment en què en Paco ha valorat que la seva edat ja no li permet dur el nivell de feina i pressió que exigeix aquest ofici, a més de ser el responsable del museu. Ramos assegura que no és un treball fàcil, ja que el realitza sense ajudants, el que complica encara més la fabricació del producte.

ÀUDIO: El mestre vidrier Paco Ramos explica la seva decisió de jubilar-se

Ara, l’Ajuntament ha d’iniciar un procés de selecció d’un nou vidrier per treballar i realitzar mostres d’aquest art al Museu del Vidre. Una tasca que encara no s’ha iniciat i que s’espera que es pugui dur a terme en les pròximes setmanes. Un procés que no serà fàcil, ja que la situació actual està dificultant l’inici de les proves de selecció.

ÀUDIO: El regidor de Turisme i Cultura de Vimbodí i Poblet, Roger Estadella, parla del procés de selecció d’un nou vidrier

Imatge de la formació d’una peça de vidre (Fotografia: Laia Molné)

Paco Ramos, vidrier de vocació

Paco Ramos va escollir aquesta professió per vocació, ja que el seu pare es dedicava a treballar el vidre i ell va heretar l’afició per aquest ofici. Format a cavall entre Barcelona i Bèlgica, Ramos va instal·lar-se a Vimbodí a mitjans dels anys 90, després que l’aleshores director del Museu Comarcal de la Conca descobrís la seva obra durant la Setmana Medieval de Montblanc.

Des del 1997 el Museu és el seu espai de treball i també el punt des d’on divulga tot el que sap d’aquest ofici. Un indret que ha arribat a rebre de 15.000 visitants anuals. Quan s’acabi la seva etapa en aquest forn, Ramos vol emprendre nous projectes més enllà de Vimbodí.