El temporal Filomena ha fet palès els problemes de coordinació entre les institucions per lluitar contra emergències climàtiques com la nevada que va viure la Conca de Barberà. Així ho han denunciat els alcaldes i alcaldesses de la comarca durant un consell extraordinari que s’ha realitzat aquest dimecres per parlar de les afectacions del temporal als municipis de la Conca.

Entre les principals queixes d’alcaldes i alcaldesses es troba la falta de coordinació entre la Diputació de Tarragona i la Generalitat a l’hora de netejar les seves respectives carreteres. D’aquesta manera algunes carreteres quedaven netes de neu a primera hora del matí i d’altres no ho feien fins a última hora del dia, el que ha dut a moltes poblacions connectades per carreteres secundàries a quedar aïllades de la resta de la comarca.

ÀUDIO: L’alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira, reclama més coordinació entre la Generalitat i la Diputació de Tarragona

Un acord entre demarcacions hauria facilitat el procés

També s’ha destacat que amb una coordinació entre diverses demarcacions s’hagués facilitat i agilitzat el servei de neteja de carretera. És el cas de l’alcalde de Passanant i Belltall, Magí Ninot, qui reclama que amb una millor coordinació s’hagués pogut acordar la neteja per part de Lleida del municipi, molt més proper en territori a Lleida que a Tarragona, evitant així que la carretera estigues tantes hores en mal estat.

ÀUDIO: L’alcalde de Passanant i Belltall, Magí Ninot, destaca la necessitat d’una millor coordinació entre demarcacions

En el mateix sentit, Magí Ninot, ha recordat que amb aquesta neteja s’hagués facilitat l’extracció de l’home que va morir d’un atac de cor atrapat al seu vehicle a l’interior del municipi.

Abastir de recursos la comarca per ser és autosuficients

Una altra de les propostes traslladades des del Consell d’Alcaldes ha estat crear nous dipòsits de sal a la comarca per facilitar el seu ús en cas d’emergències i també que la Conca de Barberà disposi d’una màquina amb pala pròpia per poder-la utilitzar en cas de nevada, agilitzant així la neteja de carreteres i fent a la comarca més autosuficient en casos com aquest.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, ha proposat crear nous dipòsits de sal a la comarca

El resultat extret del Consell d’Alcaldes és que la nevada no ha deixat grans afectacions a la comarca, ja que no es van patir talls de llum ni problemes de greu importància, però és necessari un mínim d’infraestructura per lluitar contra futurs fenòmens similars.

ÀUDIO: El president del Consell Comarcal de la Conca, Magí Trullos, destaca la importància de realitzar accions conjuntes entre tots els municipis

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà preveu traslladar totes les queixes a la Delegació del Govern perquè hi hagi constància i s’actuï de la manera que es cregui més pertinent.