Fa 10 anys que l’Oficina Jove de la Conca de Barberà ofereix un servei d’assessorament i acompanya a les associacions de la comarca per tramitar i regularitzar la seva documentació fundacional i fiscal. Un servei que tot i les circumstàncies viscudes aquest 2020, s’ha mantingut actiu amb 136 assessoraments i tràmits.

A més, l’any 2020 un total de 10 entitats dels municipis de Montblanc, Santa Coloma de Queralt, Sarral, l’Espluga de Francolí i Blancafort han escollit utilitzar el servei per donar-se d’alta com a associacions. També es du el cens d’entitats juvenils a la comarca i aquest any s’ha donat d’alta una entitat de l’Espluga de Francolí.

Entre els tràmits més habituals que es realitzen es troben la modificació dels estatuts per canviar de nom i articulat, la comunicació d’un canvi de Junta al Departament de Justícia, la inscripció d’una nova associació al Registre del Departament de Justícia, la sol·licitud del NIF de l’entitat a Hisenda, el canvi de nom o la informació fiscal, entre d’altres. També s’assessoren i es tramiten documentació d’entitats esportives.

A part de la gestió i assessorament a les entitats cada any l’Oficina Jove organitza una activitat formativa adreçada a les associacions. Al mes de febrer, just abans de la pandèmia de la covid-19, es van organitzar dues sessions formatives a Montblanc i a Santa Coloma de Queralt sobre la responsabilitat de la tresoreria de les associacions en la qual hi van assistir més de 70 persones.