Des de fa cinc anys a mitjans de gener se celebra a Vilanova de Prades la Fira de la Tòfona, on productors i compradors es troben en una jornada intensiva per donar visibilitat al conegut com a diamant negre. Aquest any, però, la situació fa inviable omplir els carrers de Vilanova de Prades de comerciants i turistes.

En un principi des de l’organització es contemplava la idea de fer una Fira adaptada a les circumstàncies: a l’aire lliure, amb més espai i sense que les parades poguessin oferir tastos per evitar contaminacions. Finalment l’empitjorament de la pandèmia ha fet suspendre i ajornar a l’any vinent les activitats previstes.

Una pèrdua important pel municipi, que amb només una centena d’habitants aconseguia durant la Fira omplir restaurants i allotjaments durant tot el cap de setmana. També pels productors que aprofitaven per donar a conèixer, amb tastos, les possibilitats de la tòfona.

ÀUDIO: El vicepresident de productors de tòfona de Catalunya, Dídac Espasa, explica quines són les principals pèrdues

A nivell de Catalunya, han quedat suspeses les cinc fires habituals dedicades a aquest producte. Únicament s’ha mantingut el Fòrum Internacional de la Tòfona, que es realitzarà a finals de febrer en format online, amb participació de productors de tot el món.