La crisi de la Covid-19 ha marcat fortament al sector turístic durant aquest 2020, fet que s’ha vist reflectit a les xifres obtingudes a museus i entitats culturals, com és el cas de l’Espluga de Francolí on les dades de visitants dels equipaments turístics han patit un descens molt significatiu en comparació amb el 2019. Fet que també ha afectat la restauració i les empreses de turisme actiu, que han vist minvada la seva demanda.

En el cas dels equipaments municipals com són les Coves, la Fassina Balanyà, la Ruta Templera i l’Oficina de Turisme, la davallada ha sigut històrica, afectant els ingressos municipals que es deriven d’aquestes visites. Pel que fa a altres equipaments, el Museu de la Vida Rural ha disminuït un 44% el nombre de visitants; l’any 2019 va rebre 18.433 visitants i el 2020 n’ha rebut 10.374, d’altra banda el Museu del Vi-Celler ha rebut únicament 124 visitants, ja que des del confinament total del març fins al dia d’avui ha estat tancat.

ÀUDIO: La regidora de Turisme de l’Espluga de Francolí, Laura Poblet, explica que tot i les bones xifres de l’estiu, la situació ha estat complicada

Estadístiques de les visites rebudes a les Coves de l’Espluga

Les Coves, l’espai més afectat per la falta d’excursions escolars

Les Coves de l’Espluga, l’espai més visitat de la vila, ha reduït en un 67%  l’afluència de visitants. Si l’any 2019 les Coves van rebre 43.821 visitants, aquest passat 2020 en van rebre 14.557. La baixada més forta que han patit les Coves ha estat en el segment de públic escolar passant de 24.823 alumnes el 2019 a únicament 5.436 aquest 2020, el que es tradueix en una caiguda del 78%. Tot i això són diversos els centres que han realitzat visites mantenint totes les mesures sanitàries.

ÀUDIO: Laura Poblet destaca la importància de les visites escolars a les Coves de l’Espluga

El Museu Fassina Balanyà ha sofert una baixada menor, ja que és un espai on el públic és principalment individual i familiar. L’any 2019 va rebre 2.090 visitants i l’any de la pandèmia 1.348 visitants, números que representen un 35% menys de visitants. Accions com la realització d’una entrada conjunta amb el Museu de la Vida Rural han pogut ajudar a disminuir la davallada. A la Ruta Templera la reducció ha estat d’un 51% realitzant la ruta 477 persones.

ÀUDIO: Laura Poblet parla sobre les accions conjuntes realitzades entre la Fassina Balanyà i el Museu de la Vida Rural

L’atenció al públic des de l’Oficina de Turisme s’ha mantingut pel que fa a les consultes, ja que malgrat tenir tancades les instal·lacions durant els mesos de confinament més estricte, l’atenció per correu electrònic va continuar i també s’han dut a terme gestions de la recollida de les escombraries porta a porta i altres inscripcions i venda d’entrades per actes gestionats per l’Ajuntament. Les xifres, molt similars, passen de 5.120 consultes el 2019 a 5.277 consultes el 2020.

Estadística de les visites rebudes als equipaments turístics gestionats per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí