La neu acumulada pel temporal Filomena a la Conca de Barberà és una bona notícia per a la majoria d’agricultors. No per a tots, ja que alguns camps d’oliveres i d’avellaners s’han vist afectats pel trencament de branques. Tot i això, majoritàriament la nevada ha fet més bé que mal als conreus. Especialment, serà una bona aportació d’aigua per a la vinya i els cereals i, alhora, permetrà minimitzar les plagues i infeccions gràcies a les baixes temperatures.

Les nevades han arribat d’hora, tot just a inicis de gener i sense floració als conreus. Això és bo perquè l’aigua es filtrarà en els pròxims dies a poc a poc i el sòl la podrà absorbir de forma adequada, a diferència dels casos de pluges abundants. Seran doncs reserves d’aigua després d’una tardor i hivern, de moment, sense abundància de pluges.

ÀUDIO: Joan Saumell, agricultor de l’Espluga, explica que les nevades a inicis d’hivern són bones pels cultius

Joan Saumell, agricultor de la Conca (Imatge: Pep Morató)

ÀUDIO: Saumell també exposa que la nevada va bé per l’eliminació de plagues i infeccions

El temporal de fred tampoc és negatiu per al safrà, que vol baixes temperatures, però en canvi sí que localment la neu ha fet mal a alguns camps d’oliveres i d’avellaners, per bé que en general l’afectació, a hores d’ara, no sembla molt preocupant, si es mira el conjunt de comarca. Ara bé, també es cert que molts pagesos encara no han pogut comprovar el grau d’afectació. N’han sortit més malparats els olivers joves i que estan situats en poblacions més altes, com Vimbodí, Vallclara o prop de Senan. El trencament de branques també és un problema als camins rurals, ja que compliquen l’accés als camps, com també ha passat al Paratge Natural de Poblet.

Els tofonaires, aturats en una campanya que ja era complicada

Tampoc poden accedir a les seves finques els tofonaires a qui se’ls afegeix una nova mala notícia. La temporada ja era complicada per les limitacions al sector de la restauració i l’hostaleria, però el temporal atura la collita en plena maduració del diamant negre i, en alguns casos, també pot malmetre les tòfones per l’excés d’humitat.

ÀUDIO: Didac Espasa, tofonaire de la Conca, parla sobre l’afectació de la Filomena

ÀUDIO: Espasa explica que l’excés de pluja és dolent per la tòfona

Didac Espasa, tofonaire de la Conca (Imatge: Pep Morató)

En tot cas, al conjunt del territori les nevades beneficiaran les reserves d’aigua que sovint són limitades. Mentrestant, amb alguns camins i camps impracticables, alguns pagesos han deixat de banda les terres per sumar-se a les tasques de neteja dels carrers.

Màquines traient neu dels carrers de l’Espluga (Imatge: Pep Morató)