L’Oficina de Turisme de Montblanc ha tancat aquest 2020 amb un balanç de visitants molt allunyat del d’altres anys. El 2020 havia de ser de celebració, en complir-se 20 anys de l’obertura de  l’oficina de turisme, la creació de la marca Montblanc Medieval i l’estrena dels  Guies de Montblanc. Finalment cap efemèride s’ha pogut commemorar. 

Les dades estadístiques d’aquest 2020, per tant, no es poden comparar amb les d’anys anterior. El 13 de març l’Oficina de Turisme de Montblanc va haver de tancar les seves portes a causa de la crisi sanitària viscuda i no les va reobrir fins al 6 de juliol. Durant la tardor també es va haver de tancar l’Oficina durant diversos caps de setmana per les noves mesures restrictives.

Això es tradueix en 3.907 visites durant l’any 2020, una xifra que queda fortament allunyada de les 13.214 persones ateses l’any anterior. L’any va començar amb una tendència positiva i 723 persones ateses el mes de febrer, la millor xifra d’aquest mes en la darrera dècada. Després del confinament, l’estiu va arrancar de manera irregular, però es van acabar atenent 1.119 consultes durant aquests mesos.

El mes de setembre es va allargar l’activitat turística i les dades van ser millors que al juliol, amb 610 consultes. Aquesta situació amb una certa estabilitat es va  acabar a mitjans d’octubre quan es van decretar noves restriccions de mobilitat.

Suspesos històrics esdeveniments de Montblanc

La COVID-19 va fer suspendre els principals esdeveniments turístics de  Montblanc. Per ordre de calendari, antiguitat i capacitat d’atracció, es va suspendre la ‘Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi’, ja que la situació global que es vivia va fer pensar que seria una tendència  inevitable. Acabaren sent suspeses les celebracions de ‘Brickània’, ‘Terrània’ i  ‘Clickània’, i només es van poder celebrar algunes de les activitats de  ‘#Safrània365’ i de ‘Viu Montblanc en família!’.

Tal com es va preveure durant el període de confinament, els visitants i turistes  van ser de proximitat. Un 78% de les consultes ateses a l’Oficina de Turisme de  Montblanc foren realitzades per persones de Catalunya. Aquest fet també fou visible en els allotjaments i els restaurants.