La cantada de cuplets de tots els temps retransmesa en format audiovisual pels Pastorets de l’Espluga a través de les xarxes socials aquest 25 de desembre ha servit per donar a conèixer a tota la població qui encarnarà a partir d’ara els personatges de Lluquet i Rovelló, 20 anys després de l’última renovació, feta l’any 2000. Els joves espluguins Marc López (24 anys) i Jordi Queralt (16 anys) agafen el relleu a Xavier Lozano i Marc Civit (35 anys), que el 2018 ja van anunciar la seva retirada cantant un cuplet acompanyats de les seves filles. Al vídeo difós aquest 25 de desembre els nous rabadans obren la cantada amb els cuplets tradicionals escrits per Folch i Torres el 1916 per a Lluquet i Rovelló, mentre que els ja retirats actors tanquen la cantada amb un colofó final: un cuplet de comiat cantat per les seves filles, Martina Civit (4 anys) i Júlia Lozano (5 anys).

Aquest Nadal s’havia d’estrenar la renovació total de l’equip artístic amb un rejoveniment dels diferents personatges i també de la direcció artística que ha assumit la també directora de Tratea Teatre, Ester Majós. A l’estiu l’entitat va fer el càsting amb l’objectiu de presentar-lo aquestes festes, fet al qual finalment es va renunciar per la pandèmia. Ara s’espera que, a partir del gener, es pugui començar a treballar amb els nous actors.

Els antics Rovelló i Lluquet amb les seves filles, a la cantada de cuplets d’aquest 2020 Foto Jofre Majora

Dos joves actius, novells en teatre

L’any 2000, Xavier Lozano i Marc Civit van substituir amb 15 anys d’edat als veterans Joan Amigó i Josep M. Farré, convertits llavors en Satanàs i Jeremies. Ara, s’ha buscat entre els espluguins dos joves capaços de fer un nou relleu, que com ja va passar a principis de segle, comportarà també altres canvis a la representació –suspesa aquest any per la COVID-19.

Marc López –que encarnarà a Lluquet- va estrenar-se a l’escenari del Teatre del Casal el 2018, interpretant el paper de Joanoi, un dels tres pastors de Natzaret. Té 24 anys, és dissenyador gràfic i il·lustrador i membre actiu de l’Agrupament Escolta l’Estornell, on ha crescut des de petit.

Jordi Queralt –que interpretarà a Rovelló- arriba per primer cop als escenaris amb l’encàrrec de fer-nos riure cada Nadal. Té 16 anys i estudia a l’Institut Joan Amigó i Callau de l’Espluga. També és membre de l’Agrupament Escolta l’Estornell i del grup de Nans de l’Espluga a més de locutor d’esports de l’Espluga Audiovisual a l’Informatiu Cap de Setmana de l’Espluga FM Ràdio.

Josep M. Mercadé durant la cantada de cuplets d’aquest 2020

Cuplets i història, també a la ràdio

La cantada de cuplets no només s’ha pogut veure a través de les xarxes socials, sinó que també s’ha pogut escoltar per l’Espluga FM Ràdio en un programa especial presentat, precisament, per Marc López, Jordi Queralt amb Aina Palau i Mar Boqué –que també se sumen al nou càsting. L’espai fa un repàs per la història i els records dels Pastorets de l’Espluga a partir del guió i recull històric de Josep M. Mercadé i la selecció de cuplets que ha fet Isabel Vallès, sota realització tècnica de Marc Roca i Jofre Majoral a més de Sergi Esparza al piano. A banda, aquest Nadal Tac12 ha reemès a televisió l’última representació del 2018 que està disponible a https://youtu.be/U35c33I-260.