L’existència o no de dues torres al portal de Sant Francesc de Montblanc continua sent tema de debat entre historiadors i entitats enteses en el tema, la majoria de les quals desaproven la construcció d’aquesta torre assegurant que no hi ha cap base documental que l’avali. L’última en pronunciar-se al respecte ha sigut la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, des d’on s’han mostrat contraris a aquesta suposada reconstrucció.

Suposada reconstrucció perquè els experts que se’n mostren contraris, com el director durant 50 anys de les obres històriques de Montblanc i Poblet, Maties Solé, asseguren que és una construcció, de nou, ja que no hi ha hagut mai una torre allà on actualment s’estan executant les obres i per tant no es pot tractar d’una reconstrucció històrica.

ÀUDIO: El director durant 50 anys de les obres històriques de Montblanc i Poblet, Maties Solé, explica la falta de proves per avalar l’existència d’aquesta torre

El tema, envoltat per la polèmica, sorgeix de la decisió, des de l’equip de govern montblanquí, de donar vida al Portal de Sant Francesc amb la construcció d’aquesta segona torre, la qual únicament s’inclou en un gravat dibuixat per un veí al segle XIX, el qual és una versió d’un altre dibuix d’origen francès datat del segle XVI i en el qual s’específica que és una visió figurada.

La falta de base històrica per aquesta conclusió és la que ha dut a les entitats històriques ha desaprovat el projecte, ja que no s’ha trobat cap antecedent arqueològic ni cap document gràfic administratiu que demostri la seva existència.

Construcció de la nova torre del portal de Sant Francesc (Imatge: Laia Molné)

No hi ha cap basament que demostri l’existència de la torre

Un altre dels punts en contra que ha esmentat Maties Solé en una entrevista amb l’Espluga FM Ràdio és la falta d’un basament que confirmi l’existència d’una torre, és a dir no s’ha trobat l’excavació prèvia a la construcció que hauria de quedar marcada al subsòl.

En canvi i de manera contraposada, si es va trobar un basament, a prop d’aquesta mateixa zona, d’una torre que va ser desmuntada fa segles i la qual l’Ajuntament no té previst reconstruir. Amb aquesta última torre de la qual sí que es té constància quedarien reconstruïdes les 30 torres de la vila medieval de Montblanc, tot i que algunes d’elles encara es troben en una fase preliminar.

ÀUDIO: Maties Solé esmenta quines són les torres que queden per acabar de la muralla de Montblanc

El projecte vas ser avaluat i aprovat abans del seu inici per la Comissió del Patrimoni Cultural de la Generalitat a Tarragona, motiu pel qual la torre és subvencionada amb fons estatals. Entitats de la Conca contràries a l’obra demanen a les institucions la revisió del projecte i l’aturada de manera immediata d’aquesta construcció assegurant que en cas de ser acabada es convertirà en una vergonya per la comarca.

ÀUDIO: Maties Solé argumenta la necesitat de parar les obres de construcció