L’Associació civicocsocial de la Germandat de la Santíssima Trinitat quedarà sense efecte a partir de l’1 de gener del 2021. Després de 143 anys l’entitat en actiu més antiga de l’Espluga suspèn la seva activitat per les dificultats de renovar la Junta, a més a més, una situació que s’ha agreujat amb la crisi de la COVID-19.

Sense un futur clar i segons ha pogut saber l’EFMR, l’Associació queda sense activitat fins que no es normalitzi la situació actual, és per això que a partir de l’1 de gener es finalitza l’activitat econòmica i social fins que no es pugui celebrar l’Assemblea General al mes de juny i es decideixi el futur de l’Entitat. Per aquest sentit els 250 socis i sòcies que l’associació té actualment no se’ls hi cobrarà la quota del 2021. De moment el romanent actual de l’activitat quedarà dipositat en el compte de l’entitat i s’espera que quan es pugui celebrar l’Assemblea General per decidir el futur, també es decideixi que es fa amb el romanent en cas que es dissolgui l’associació.

L’actual presidenta de l’associació, Blanca Rosa Roselló, feia 18 anys que estava al capdavant de l’entitat, ara creu que es moment de fer pas al costat, ja que no és bo per una associació: “el que no podem fer és eternament ser nosaltres les qui hem de passar al davant”, remarcava Blanca Rosa Roselló. La vicepresidenta de l’entitat, Trini Rosich, explicava a l’EFMR que li sap molt de greu que el juny no es presenti ningú i l’entitat desaparegui.

ÀUDIO: Blanca Rosa Roselló, presidenta de l’entitat, parla sobre la necessitat de relleu

ÀUDIO: Trini Rosich, vicepresidenta de la Germandat durant més de 20 anys, explica que sap molt de greu la no contuinïtat

Ermita Santíssima Trinitat (Imatge: EFMR)

L’Associació civicocsocial de la Germandat de la Santíssima Trinitat continua buscant gent que vulgui liderar el projecte durant els propers anys és per això que dins de l’entitat encara hi ha optimisme perquè arribi el juny i s’hagi trobat un grup de persones amb ganes de tirar l’entitat en actiu més antiga de l’Espluga endavant.

ÀUDIO: La presidenta respon a la pregunta de si encara hi ha optimisme

El que no canviarà de moment és el Bar-Cafeteria La Germandat i és que els actuals portadors podran continuar mantenint el local social fent-se càrrec de totes les despeses derivades del local social com assegurances, electricitat, impostos, entre d’altres, a més a més, de pagar les despeses del Bar i el lloguer del local, tal com es portava fent fins ara.

El que no faltarà mai serà la generositat de les persones que han estat al capdavant, ja que durant els pròxims anys continuaran ajudant a tots aquells que ho necessitin en l’àmbit personal. Roselló s’hi referia així: “hi ha molta gent que ens necessita i nosaltres l’ajudem, però això és ara, ha sigut i ho serà sempre”.

ÀUDIO: Blanca Rosa explica que sempre estaran al costat de les persones

Festa del soci de la Germandat de la Santíssima Trinitat durant el 2019 (imatge: Pep Morató)

Història de l’entitat més antiga del municipi

L’Associació de la Germandat de la Santíssima Trinitat va ser fundada l’any 1887, un any després del final de la tercera guerra carlina i va ser fundada com a germandat de socors mutu en cas de necessitat o malaltia coincidint amb un moment d’eclosió del moviment associatiu i cultural a la vila, la construcció de l’església Nova, les primeres referències de cultura popular documentades i l’expansió urbanística a l’eixample de la Closa. L’entitat la van fundar 47 persones, tots homes, com a associació benèfica i no va ser fins al 1885 que li van donar el nom de la Santíssima Trinitat i es va començar a registrar tota l’activitat.

Segons detalla Jordi Roca Armengol al llibre ‘Abans, ara i sempre, Germandat de la Santíssima Trinitat’ qualsevol veí del poble d’entre 18 i 40 anys podia ser admès sempre que gaudís de bona salut. A partir d’un sistema de quotes els caps de casa i les seves esposes podien gaudir de les prestacions per malaltia i també de serveis específics per les defuncions. Per la Guerra Civil va perdre el caràcter religiós i va convertir-se en una Germandat Popular fins al final de la Guerra Civil. El 1961 va adequar-se a la nova normativa del ministeri de Treball com a ‘Mutualidad de Previsión Social Hermandad de la Santísima Trinidad’.

A finals del segle XX l’entitat social i mutualista va assumir un important paper cultural i social fins que l’any 2002 per primer cop una dona, Blanca Rosa Roselló assumia la presidència fins als nostres dies. En aquestes dues dècades del segle XXI l’entitat ha abandonat la seva funció com a mútua i ha esdevingut una associació cívico-social dedicada primer a la preservació de l’ermita de la Santíssima Trinitat -acció que ara ja no es desenvolupa- i finalment en l’última etapa, a la dinamització social del col·lectiu de socis a través d’un local social i bar a la plaça de l’Església, d’una colla gegantera i de diferents tallers formatius i socials per persones grans, preservant com a element comú al llarg dels temps la celebració de la Festivitat de la Santíssima Trinitat cada mes de juny.

ÀUDIO: Blanca Rosa Roselló i Trini Rosich expliquen el llegat de la junta sortint