La situació actual ha dut als museus de tota Catalunya a reduir els seus nombres de visitants durant l’any 2020. La majoria dels museus han tingut pèrdues que arriben al 70%, segons l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya. Unes xifres que contrasten amb les rebudes al Museu de la Vida Rural de la Conca de Barberà on les pèrdues d’aquest any es preveu que no superin el 40%.

ÀUDIO: La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, valora positivament les xifres d’aquest any

En aquest sentit, des de l’organització del museu també destaquen que, segons les xifres de l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya, el Museu de la Vida Rural es troba entre els 12 equipaments de Catalunya que han incrementat les seves visites durant l’estiu.

Durant el mes d’octubre es va poder celebrar el Festival d’Educació per la Sostenibilitat

El format online per adaptar-se a la nova normalitat

L’any va començar al museu amb xifres molt positives, amb un gener i febrer amb molta participació d’escoles i ciutadania per visitar exposicions com ‘Jugar amb Foc’, que s’estrenava just per aquelles dates. Poc després va arribar el confinament i des de l’entitat destaquen la importància d’adaptar-se a la situació realitzant activitats com el Dia Internacional dels Museus o Visions 5.1 en format online.

A partir de juny, i tal com repassa la directora del Museu de la Vida Rural, les dades van créixer, molta gent es va desplaçar al municipi i es van poder celebrar, amb certa normalitat, un important gruix de les activitats programades com el Riubombori o el festival de poesia Rusc. També es va poder celebrar, al mes d’octubre, el Festival d’Educació per la Sostenibilitat. Poc després i amb la tornada de les restriccions les activitats es van tornar a reduir i moltes d’elles s’han hagut d’adaptar durant aquests mesos al format online.

ÀUDIO: Gemma Carbó explica com van ser els mesos d’estiu pel Museu de la Vida Rural

Pel que fa a les escoles, el Museu de la Vida Rural ha pogut mantenir amb certa normalitat les activitats amb els centres de la comarca, aconseguint visites diàries de grups bombolles de la zona que es desplaçaven al museu a realitzar diverses de les seves activitats.