L’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt preveu de cara al 2021 readaptar i arreglar les condicions en les quals es troben les sales del soterrani del Castell dels Comtes. Per fer-ho es compta amb 1,5% cultural que atorga el Ministeri de Foment segons la llei de Patrimoni Històric.

Aquest pressupost, que significa un total del 39% del projecte, se suma a una subvenció demanada a la Generalitat de Catalunya que significarà una inversió del 41% del projecte. D’aquesta manera, l’Ajuntament haurà d’aportar el 20% restant.

ÀUDIO: L’Alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat, parla d’aquesta subenció

L’objectiu principal d’aquesta actuació és arreglar la sala que es troba sota l’actual Oficina de Turisme del municipi. Actualment es preveu netejar-la i recondicionar-la amb projecció, de cara al futur, de poder-la convertir en una sala de museu per divulgar el mateix monument del castell i la història de Santa Coloma de Queralt.

Fotogrametria de la sala gran del soterrani del Castell dels Comtes (Imatge: Ferran Gris, Doctor en Arqueologia)

En els pressupostos d’aquest 2021 també es preveu readaptar la fàbrica de ‘La Farinera’, un antic molí de farina que es preveu que es converteixi en un museu especialitzat en l’explicació de l’elaboració de la farina i la maquinària necessària per aconseguir aquest popular producte.