L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí sotmetrà a votació els pressuposts de 2021 el proper dilluns 21 de desembre. Uns pressupostos que destaquen per augmentar un 40% en comparació amb els d’aquest any, un import que s’enfila fins als 6.745.024,24 euros.

Les xifres econòmiques s’han vist incrementades gràcies a diverses subvencions que rebrà l’Ajuntament i les quals signifiquen un 47% del pressupost. D’aquesta manera, no s’han augmentat els impostos per 2021, sinó que s’han congelat les taxes i se seguirà mantenint durant tot l’exercici l’anul·lació de les taxes per les terrasses que havien de pagar bars i restaurant, a causa de la previsió de l’allargament de la pandèmia.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, comenta l’augment d’aquests pressupostos

En total, s’invertiran quasi 2.600.000 euros en el municipi, el que significa un augment quatre vegades superior a l’exercici anterior. Cal destacar, en aquest sentit, que part d’aquest augment es deu també a una contenció en la despesa durant part del 2019 i del 2020 degut a la pandèmia derivada de la Covid-19.

Una de les linies més destacades del pressupost és la inversió del ramal del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), amb un import d’1.145.000 euros. Una actuació finançada per la Diputació de Tarragona i l’Agència Catalana de l’Aigua, amb mig milió d’euros cada entitat i amb la qual es preveu aconseguir que el municipi es pugui abastir d’aigua pròpia en un futur. També tenen un import destacat les obres de restitució de la riuada que suposaran una inversió de gairebé 700.000 euros, acció també subvencionada.

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals i Sostenibilitat, Xavier Rosell, explica el significat d’aquesta inversió

Una disminució del 50% dels ingressos dels equipaments turístics

Pel que fa a les inversions, que es preveuen d’un import de 2.594.000 euros, aniran, en gran part, subvencionades. Entre les principals accions en aquest àmbit es troben l’enderroc d’una casa al carrer Castell, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, el canvi d’enllumenat públic a led i la renovació de la pàgina web de l’Ajuntament, entre d’altres.

També destaquen de forma especial els pressupostos dedicats a l’àmbit de turisme, ja que es té una previsió d’ingressos inferior a la del darrer exercici, fruit de la situació de pandèmia actual. Es preveu que aquests es puguin reduir fins a la meitat, tot i això es vol mantenir estable la partida dedicada a aquest àmbit en els pressupostos i tot i una reducció de 10.000 euros pel que fa a la inversió en equipaments municipals, s’ha creat una partida de 18.000 euros destinada a impulsar i redactar el projecte inicial per gestionar els gravats paleolítics de la Cova de la Font Major.

ÀUDIO: La regidora de Turisme, Laura Poblet, explica com s’han repartit els pressupostos relatius a aquest àmbit