Instal·lació fotovoltaica a Rocafort de Queralt (Imatge: Cedida)

La Conca de Barberà ja ha rebut 5 projectes per construir parcs solars fotovoltaics de més de 50 hectàrees a la comarca. Alguns fins i tot superen les 100 hectàrees. Grans empreses impulsen aquests grans projectes, en un fenomen paral·lel al del desplegament de l’energia eòlica.

Durant els últims dies la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat de Catalunya ha rebut 3 nous projectes que es durien a terme a la Conca de Barberà, en concret als municipis de Rocafort de Queralt, Conesa i Sarral. Tot ells estarien implementats per empreses de Madrid. Sobre la taula ja hi ha els avantprojectes i ara començaran els tràmits per rebre el vistiplau de la Generalitat.

El projecte més gran que s’ha presentat recentment es tracta d’un parc solar de 104 hectàrees que aniria implementat a Conesa i tindria una potència de 43,5 megawatts. El parc solar amb el nom d'”Instal·lació fotovoltaica Pla del Marquet” està sol·licitat per l’empresa “ENERGÍA INAGOTABLE DE EPSILON, S.L.”

La Ponència també ha rebut dos avantprojectes de parcs solars a Sarral i a Rocafort de Queralt. Un parc solar seria la “Instal·lació fotovoltaica El Jepet” situada al terme municipal de Sarral amb una superfície de 57 hectàrees i una potència de 21,75 MW, aquest parc ha estat sol·licitat per l’empresa ENERGÍA INAGOTABLE DE GALAXIA, S.L.. L’altra instal·lació fotovoltaica anomenada “Els Comellars” exposaria 3,3 hectàrees de plaques solars a Sarral i 54,7 hectàrees de superfícies al terme municipal de Rocafort de Queralt amb una potència total de 21,75 MW, en aquest cas l’empresa sol·licitant és ENERGÍA INAGOTABLE DE GAMMA, S.L.

Se sumen als dos projectes ja tramitats

Aquests tres projectes se sumen els que ja estan presentats de fa mesos. La instal·lació fotovoltaica Els Plans la Ponència d’Energies Renovables ja es va pronunciar i en aquest cas amb una superfície de 5 hectàrees la Generalitat va dictaminar que tenia emplaçament viable per poder passar els següents tràmits. L’altre projecte de parc solar és la instal·lació fotovoltaica Brigola Solar a Santa Coloma de Queralt, en aquest encara no hi ha hagut un pronunciament, però si s’accepta seria el parc solar més gran de Catalunya.