L’Agrupació de productors d’All de Belltall ha iniciat aquest mes de novembre un estudi científic juntament amb la fundació Miquel Agustí, especialitzada en la recerca de varietats agrícoles, per conèixer a fons totes les característiques de l’all de Belltall i com millorar la seva producció.

ENTREVISTA a la presidenta de l’Agrupació de productors d’All de Belltall, Montse Sánchez

Per fer-ho s’ha agafat un mostreig de 15 o 20 cases tant de Belltall com de les poblacions properes que també es dediquen al cultiu de l’all, les quals han estat plantades a Belltall, classificades i diferenciades, i també es plantarà aquest mostrari a Barcelona, on la fundació té la seu, per veure com afecten les diferències climàtiques.

Amb els resultats extrets l’associació de productors espera definir quin és l’all de Belltall, ja que amb els anys ha pogut barrejar-se amb altres classes i perdre la seva essència. Les conclusions també serviran per destriar la millor varietat per plantar i per tant millorar la productivitat.

ÀUDIO: La presidenta de l’Agrupació de productors d’All de Belltall, Montse Sánchez, parla de quins són els objectius d’aquest estudi

L’estudi ha trigat dos anys a ser una realitat, ja que des de l’Agrupació de productors expliquen que faltava finançament per realitzar-lo. Finalment, ha sigut l’Ajuntament del municipi qui s’ha fet càrrec econòmic d’aquest estudi.

La solidaritat entre productors salva la collita d’alls de Belltall

La collita d’aquest 2020 ha estat minsa, ja que ha estat d’escassa quantitat. Els productors d’all de Belltall asseguren que l’abundància de pluja de principis d’any i l’estat d’alarma va condicionar una collita que enguany no s’ha pogut vendre per la Festa de l’All.