L’Antic Hospital de l’Espluga de Francolí amaga al seu interior, rere d’una porta de fusta, una sala plena de documents que expliquen la història del municipi any per any, govern per govern. Tot aquest arxiu, que té una llargada de 300 metres lineals si poséssim els documents seguits, es troba actualment en un estat poc favorable, a l’espera de poder ser traslladat a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.

Aquesta és una acció de vital importància per la conservació dels documents històrics del municipi, però que encara trigarà anys a ser una realitat, ja que actualment l’Hospital Santa Magdalena, edifici on descansen la majoria de documents de la comarca, es troba ple fins al punt de no poder adquirir noves col·leccions fins que es realitzi una ampliació o una reubicació de l’Arxiu. Un procés que pot trigar més de 4 anys.

ÀUDIO: El director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep Maria Porta, explica la importància d’aquesta ampliació

A l’espera de l’arribada d’aquest canvi d’ubicació definitiu, l’Ajuntament de l’Espluga ja ha ratificat l’acord que es va fer el 2014 per demanar formalment el trasllat del fons documental espluguí, el que significarà unes millors condicions de conservació juntament amb una tasca de documentació que facilitarà la consulta de tots els documents, que es posaran a la disponibilitat de la ciutadania en format físic i també, a llarg termini, en format online. Un procés delicat que pot tenir una durada de tres o quatre anys

ÀUDIO: Josep Maria Porta parla del procés de documentació dels arxius que reben

Interior de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (Imatge: Laia Molné)

La importància de conservar l’arxiu a l’espera del trasllat definitiu

Amb un trasllat que es preveu llarg, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha iniciat una primera fase de mesures per reorganitzar l’arxiu i adaptar-lo a l’espera de la seva marxa definitiva. Des de l’Arxiu Comarcal ja s’han realitzat diverses visites al municipi per iniciar les tasques prèvies d’organització i millora de l’arxiu en la seva ubicació actual.

ÀUDIO: El regidor de Cultura i Tecnologies de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, indica quines són les primeres mesures que s’ha pres

Actualment s’han realitzat diverses prospeccions a l’arxiu per estudiar tant els documents com la ubicació més adequada. Aquesta és la primera d’una llarga llista de propostes i actuacions que s’allargaran al llarg del temps fins que el fons documental de l’Espluga descansi conjuntament amb la història d’altres municipis de la Conca de Barberà a l’Arxiu Comarcal.