La moció per impulsar la declaració del Parc Natural Muntanyes de Prades es va aprovar en el ple municipal d’aquest passat 26 de novembre amb 10 vots a favor i una abstenció provinent del propi equip de Govern. Tots els grups del consistori van votar a favor després d’haver presentat la moció de forma conjunta, l’única en abstenir-se va ser la regidora de Ciutadania, Esports i Igualtat Aida Morgades.

El motiu de la seva abstenció va ser, segons argumentava, pel perill d’incendi que pot significar declarar Parc Natural les Muntanyes de Prades, ja que per fer-ho de manera adequada, assegurava Morgades, és necessari començar des de baix, parlar amb la població abans de presentar la moció i alinear-se amb les entitats que fan gestió de bosc, per, en cas de tirar endavant, fer-ho de la forma més òptima i evitant al màxim el risc d’incendi.

ÀUDIO: La regidora de Ciutadania de l’Espluga de Francolí, Aida Morgades, augmenta la seva abstenció

En contrapartida, el regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient va exposar la necessitat de conservar la biodiversitat i l’ecosistema del territori, així com els escenaris naturals que estan en risc d’extensió. La conservació de les Muntanyes de Prades com a Parc Natural seria també un motiu per promoure l’educació i la investigació a la zona, el que afavoriria als municipis del territori.

ÀUDIO: El regidor de Sostenibilitat i Media Ambient, Xavier Rosell, explica la importància d’aquesta moció

Els dos grups de l’oposició, Junts per l’Espluga i Nova Espluga s’han mostrat d’acord amb la moció, ja que aquesta s’ha presentat de forma conjunta i comptava des d’un inici amb el suport de tots els equips polítics.

ÀUDIO: L’únic regidor de Nova Espluga, Francesc Sánchez, es mostra en acord amb la decisió

ÀUDIO: També s’hi ha mostrat d’acord Junts per l’Espluga, amb Jordi Torre com a portaveu

Aquesta moció és un pas necessari perquè la proposta arribi a institucions superiors com el Parlament i s’estudiï la necessitat de declarar la zona com a Parc Natural. Una acció que es va iniciar fa mesos en un ple anterior, però que havia quedat aturada a l’espera de parlar amb la resta d’Ajuntaments implicats, els quals s’han mostrat a favor d’iniciar accions similars per fer arribar la proposta al Parlament.