L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha iniciat, de forma conjunta amb la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV), un estudi per tornar a donar vida al centre històric. L’objectiu d’aquest projecte és fomentar el repoblament i acabar amb el desarrelament que pateix el municipi.

Amb aquesta acció es preveu recuperar habitatges al centre històric i també millorar les condicions de les cases. Gràcies a això s’espera atreure l’atenció de la possible potencial població i també evitar que els joves marxin a viure a altres municipis.

ÀUDIO: L’Alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, parla de la importància de trobar una fórmula adaptable al municipi

S’obrirà una via de participació ciutadana

Aquesta acció està dividida en dues fases: Primer, fer un estudi i analitzar la situació actual i preveure quin és el model de municipi que es vol aconseguir de cara al 2050. La segona fase consta de tres sessions de treball participatives amb professionals relacionats amb la construcció, amb col·lectius d’àmbit social i finalment també amb l’àmbit sectorial, així com una enquesta participativa que la població podrà contestar de forma online.

ÀUDIO: La regidora de Ciutadania de l’Espluga, Aida Morgades, explica el funcionament de les enquestes participatives

L’equip de Govern i la Càtedra UNESCO visiten un dels habitatges (Imatge: Laia Molné)

El treball es realitzarà des de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili i preveu generar hipòtesis sobre que motiva la marxa de població del centre històric, part de la qual s’ha reubicat als afores del municipi.

El director de l’entitat, Sergio Nassarre, assegura que la Conca és una comarca amb possibilitats laborals i és important realitzar un estudi sobre que motiva la marxa de la població i oferir un tipus d’habitatge compatible amb les demandes dels possibles compradors.

ÀUDIO: El director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili, Sergio Nassarre, explica quin tipus d’habitatge atreu població