Aquesta setmana la cooperativa de l’Espluga de Francolí ha obert les seves portes per començar la producció d’oli en un any en què les perspectives són bones. Tot i que l’oliva és més petita que altres anys, la seva qualitat i quantitat fa que s’esperin millors resultats que al 2019.

Les pluges disperses d’aquest estiu han ajudat a millorar la producció, en comparació amb l’any anterior, aconseguint que els olivers siguin plens en la seva majoria. El copropietari d’una finca de la zona, Manel Odena, assegura que tot i les dimensions de l’oliva, que pot comportar un rendiment més baix, les temperatures han ajudat a aconseguir una molt bona collita.

ÀUDIO: El copropietari d’una finca dedicat al cultiu de l’olivera, Manel Odena, explica com ha sigut la temporada

Altres pagesos de la comarca, com en Josep Civit, també confirmen que ha sigut un any de bona collita per la Conca, sobretot en comparació amb el 2019, gràcies a les pluges de les últimes setmanes que han ajudat l’oliva a engreixar-se una mica en comparació a altres temporades.

ÀUDIO: El propietari d’una finca d’oliveres, Josep Civit, confirma que ha estat una bona temporada per l’oliva a la comarca

La cooperativa de l’Espluga ha iniciat aquesta setmana la temporada (IMATGE: Laia Molné)

Comença la producció d’oli a la Cooperativa de l’Espluga

Aquest any, des de la Cooperativa de l’Espluga, inicien la temporada amb noves restriccions per la covid-19, demanant als productors que facin una cua espaiada i inclús s’esperin en el cotxe. Habitualment s’aglutina un gran nombre de gent, sobretot durant el pont de desembre, però aquest any es preveuen visites més disperses i entre setmana, per evitar les aglomeracions.

Tot i això, aquestes primeres jornades han sigut tranquil·les i s’espera més incidència de cara al cap de setmana, moment en què es realitza la collita en família.

ÀUDIO: L’encarregada de la bàscula de la Cooperativa de l’Espluga, Gemma Vila, explica el canvi de paradigma amb la Covid-19

Les previsions de la Conca contrasten dràsticament amb les dels productors de Siurana, on s’espera recollir uns 3,6 milions de quilos d’olives, un 40% menys que a l’última collita, quan la xifra es va enfilar a més de sis milions, el que representa un 65% de la collita habitual.